Info

Health for wealth

Health for wealth handlar om hållbar hälsa på jobbet. Alla vill ha en stark organisationskultur och ett gott ledarskap - men hur gör man för att lyckas? Vi söker svaren. Läs mer och kommentera på www.healthforwealth.se /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Health for wealth
2022
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: January, 2017
Jan 18, 2017

Att äta bra mat är enklare än vi tror. Det menar i alla fall Helena Nyblom, läkare och författare som i dagarna kommer ut med sin bok om det hon kallar supermat.

Med forskningsstöd har hon tagit fram matråd och recept som kanske inte blir någon kioskvältare, men som däremot gör gott både för hälsan och smaklökarna. Dessutom vill hon slå ett slag för den måltidskultur som hon är rädd att vi är på väg att tappa. För vad händer runt ett middagsbord där en utesluter kött, en annan gluten och en tredje är vegan? När någon håller igen två dagar i veckan och någon annan inte äter förrän till lunch men ändå ska prestera kognitivt på jobbet?

Slösa med färg
Helena vill att vi ska hitta tillbaka till det enkla. Till det som forskningen visat är den kosthållning som får oss att må bra och som man till stor de följer i de så kallade "blå zonerna" runt om i världen där människor lever och har hälsan riktigt länge. Det handlar om att slösa med färgrika grönsaker och frukter, fisk, nötter och annat enkelt.

I boken Läkarens guide till den naturliga supermaten lyfter hon fram de goda och nyttiga råvaror som vi lätt kommer över här i Sverige och som inte behöver vara dyra. Blåbär och havre är minst lika bra som exotiska bär från andra länder. Råvaror som vi nog alla vet är bra för oss, men så lätt glömmer i det sammelsurium av kostråd som vi utsätts för.

Bra mat gör jobbdagen bättre
Men hur ska man göra på arbetsplatsen? Helena tycker att arbetsgivaren har en möjlighet att servera enkla, goda och näringsrika saker som frukt och nötter. Hon tipsar om fint skurna grönsaker med hummus, keso och rivet äpple med lite kanel på som mellanmål - inget krångligt alls egentligen. Det ska vara lätt att göra goda kostval även när man jobbar.

Dieter och periodisk fasta har Helena inte mycket till övers för. Tanken är ju också att man under en fasteperiod ska ta det lugnt, vilket kanske inte är så lätt under en hektisk arbetsdag där hjärnan ska fungera på topp.

Vårda tiden runt bordet
Vi landar i att vi ska vårda vår tid runt bordet tillsammans, äta enkla rena råvaror som vi ju innerst inne vet är bra för oss - och avdramatisera maten som samtalsämne!

Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser.

Som vanligt hoppas vi att ni vill fortsätta diskutera med oss på LinkedIn och på Facebook. Dela gärna tankar, frågor och berätta hur ni gör på din arbetsplats!

PS: Det här avsnittet spelades in via Skype och det påverkade tyvärr ljudkvaliten negativt. Vi ber om ursäkt och hoppas att ni kan ha glädje av lyssningen i alla fall.

Jan 5, 2017

Vi firar vårt 20e avsnitt med att berätta om vår nya samarbetspartner - Twitch Health. Tillsammans med vd Fredrik Karlsson spanar vi om trender och förhoppningar inför det kommande året.

När vi tittar tillbaka på våra nitton tidigare avsnitt är den röda tråden tydlig. Hållbar hälsa på jobbet börjar med att se över organisationens egen kultur. Hur är vi mot varandra på arbetsplatsen? Det är där vi måste börja hälsoarbetet.

I steg två behöver det finnas förutsättningar för individen att själv skapa sin hälsa. Den här bilden delar vi med Twitch Health som vi nu är glada över att inleda ett samarbete med.

Twitch Healths vision är att verka för hållbar hälsa genom långsiktiga strategiska insatser i de organisationer de arbetar med. Med fokus på friskfaktorer och en strategisk ansats är de en partner som stöttar företag som vill skapa varaktiga, mätbara hälsoförändringar.

Fredrik berättar om hur denna ansats är avgörande för att få just långvarig effekt och en viktig fråga för deras kunder att svara på är vad hälsa är på just deras arbetsplats. Läs mer om vårt samarbete här.

Vad vi tror händer under 2017

Vi enas om att den gränslösa arbetsplatsen kommer att vara något som diskuteras mera. Var går gränsen för arbetet i tid och rum? Hur mobila och tillgängliga mår vi bra av att vara? På vissa arbetsplatser är behovet större av att reglera tillgängligheten, på andra kanske kulturen redan främjar flexibilitet och individen själv kan få möjlighet att styra. Oavsett vilket tror vi att tydliga förväntningar och ramar avgör var gränsen går mellan frihet och gränslöshet.

Vi tror också att all kunskap vi har om hur vår hjärna fungerar och vad den behöver för att fungera optimalt kommer ta plats i form av att vi börjar strukturera vår arbetsdag efter hjärnans behov.

Så kallade wearables som aktivitetsarmband tror vi kommer fortsätta öka i popularitet, på gott och ont. Vi ser behov att förändra beteenden men vad händer när en siffra säger något annat än vår upplevda känsla?

Andelen äldre i befolkningen ökar och med det behovet av lösningar som stöttar hälsan på äldre dagar. Behovet av arbetskraft inom olika sektorer ökar också med ökande pensionsavgångar och det blir en tävlan om talangerna. Fredrik spanar att det kommer att handla mycket om att individualisera jobben mer.

Vad vi hoppas att få mer av 2017

Fredrik hoppas att vi slutar att göra som vi alltid gjort och att hälsoinsatser kommer göras där de behövs som allra mest.

Boel hoppas att vi ska komma ifrån stillasittandet och det rörelselösa i arbetsvardagen och komma närmre varandra. Ann-Sofie håller med och hoppas att alla men framför allt de som arbetar inom vården ska kunna må bättre på jobbet.

Som vanligt hoppas vi att ni vill fortsätta diskutera med oss på LinkedIn och på Facebook. Vi ser fram emot ett roligt och utvecklande 2017 tillsammans!

1