Info

Health for wealth

Health for wealth handlar om hållbar hälsa på jobbet. Alla vill ha en stark organisationskultur och ett gott ledarskap - men hur gör man för att lyckas? Vi söker svaren. Läs mer och kommentera på www.healthforwealth.se /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Health for wealth
2022
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: January, 2018
Jan 31, 2018

Engagemang handlar inte om att hoppa och studsa utan om att vara närvarande, att sammankoppla sig med andra och med sitt syfte. Niklas Delmar vet hur engagemang skapar hälsa och prestation.

Engagemang kan kännas stort och krävande men det går att vara engagerad dygnet om. Man kan till exempel vara engagerad i sin sömn utan att det kräver energi, det snarare ger kraft.

Förutsättningar för engagemang på arbetsplatsen är att man känner tillhörighet och tillit både till organisationen och kollegorna. Att man har inflytande och känner sig delaktig. Samt att man upplever att man utvecklas. Då växer engagemanget som i sin tur skapar välbefinnande och produktivitet.

Tillhörighet + syfte = engagemang

Till detta hör förstås ett tydligt varför, ett "stora P och lilla p" som Niklas Delmar beskriver det, där bokstaven p står för engelskans "purpose". Det stora P:et är organisationens syfte som måste funka med individens syfte, lilla p. Annars är det svårt att känna engagemang.

Niklas Delmar är en av grundarna till rörelsen Hej engagemang som finns till för att sprida insikterna om de här kopplingarna. Idén fick han när han insåg att den svenska ekonomin rullade på som tåget, fast den psykiska ohälsan samtidigt ökade. Mer engagemang handlar i grund och botten om att vi människor behöver varandra och att det är en avgörande faktor för att vi ska må bättre.

Ett exempel på engagemang är att se människor där man är. Vare sig det är någon som ser ledsen ut på bussen, någon som tigger utanför mataffären, sitter i kassan i nämnda mataffär eller är någon man möter på gatan eller i korridoren på jobbet.

Vår samarbetspartner Skandia har en hälsoapp, Virgin Pulse, som har skapat engagemang för hälsa på flera företag. Den ingår för Skandias försäkringskunder med fler än 30 anställda. Syftet med appen är inte nödvändigtvis att träna mer utan att få pepp i att få till de där små förändringarna som över tid gör så stor skillnad. Ta trapporna? Äta mer vegetariskt? Promenera på lunchen? Användare vittnar om de positiva effekterna de upplever av att utmana sig i vardagliga hälsovanor.

Läs mer på Skandia.se/virginpulse

Jan 24, 2018

Möten kan vara inspirerande, effektiva ... eller bara slöseri med tid. Här kommer smarta tips som gör dina möten bättre och roligare.

Möten som sker av slentrian, med alldeles för många deltagare eller utan tydligt syfte blir helt enkelt inte bra. I det här avsnittet pratar Ann-Sofie och Boel om hur man får en bättre kultur och bättre rutiner kring möten.

Det här är de viktigaste punkterna att checka av nästa gång du bjuder in - eller tackar ja - till ett möte:

  1. Finns ett tydligt syfte och mål med mötet?
  2. Är deltagarna med av en tydlig anledning?
  3. Vet deltagarna vilka förväntningarna är på dem?
  4. Berätta om mötesregler innan ni startar.
  5. Har verkligheten förändrats sedan inbjudan gick ut? Anpassa mötet till rådande läge.
  6. Framgångsfaktor: avsluta med en förtydligande sammanfattning. Vad bestämdes, vem gör vad och när?
  7. Återkoppling.

Vilka är dina bästa tips för bra möten? Har du några skräckhistorier? Dela med dig!

Vår samarbetspartner Twitch Health vet att hälsoundersökningar som genomförs utan sammanhang ofta är verkningslösa. Därför har de skapat tjänsten Twitch Health Check, en tidseffektiv hälsoundersökning  som är vetenskapsbaserad, enkel och bekväm att genomföra. Undersökningen sker på plats hos företaget, vilket minskar arbetstidsbortfall och gör tjänsten lättillgänglig för alla medarbetare. Tjänsten kopplar ihop nulägesanalys till individuell hälsocoaching under 6-9 månader till de medarbetare som har ett behov av förändring.

Läs mer på Twitch Healths hemsida.

Jan 17, 2018

Nöjda medarbetare räcker inte. Svante Randlert tycker att vi ska vissla på vägen till jobbet. Här berättar han hur man får det att hända.

Svante Randlert är Business & People Advisor på Academic Work. Han föreläser ofta om hur man blir en drömarbetsgivare och har gett ut en bok med namnet Drömarbetsgivaren: 10 budord för att få medarbetare att vissla på väg till jobbet.

Enligt honom är det viktigaste inte är att analysera varför människor lämnar ert företag. Fråga istället de som stannar kvar varför de jobbar hos er. Deras argument är företagets varför. Därefter kan ledningen formulera vad som ska göras och låta medarbetarna lösa frågan "hur".

Vår samarbetspartner Skandia vet också vad som utmärker en drömarbetsgivare. Enligt en Sifo-undersökning från 2017 är tjänstepensionen  den jobbförmån vi sätter högst värde på. Tjänstepensionen är en betydelsefull pusselbit i den framtida pensionen och kan utgöra mer än 20 procent av den totala pensionen.

På Skandias hemsida kan du läsa mer om deras tjänstepensionslösningar, som alla innehåller en kostnadsfri hälsoförsäkring. Missa inte att ta upp tjänstepensionen vid era anställningsintervjuer, det är en värdefull förmån.

Jan 10, 2018

Vi vet att barn är kreativa, men vad händer sen? Hur kan vi öka kreativiteten, när vi behöver den?

I det här avsnittet pratar Ann-Sofie och Boel om vad kreativitet faktiskt är och hur vi kan bli kreativa igen om vi tappat det sen barndomen. Vi pratar om hur man skapar förutsättningar och vad som är hinder för att uppnå kreativitet och hoppas du får med dig tips och verktyg för just dina kreativitetsbehov!

Några artiklar vi hänvisar till i avsnittet:
What exactly is creativity? från American Psychological Association
Sparking creativity in teams från McKinsey
"Om organisationer vill ha ett flöde av kreativa idéer måste arbetstagarnas särdrag tillåtas" av Eva Hoff, kreativitetsforskare och lektor i psykologi vid Lunds universitet.

Vår samarbetspartner Twitch har skrivit ett inlägg om mindfulness som kan ge förutsättningar för kreativitet. De har intervjuat vetenskapsjournalisten Marie Ryd och har delat tips för hur man kan jobba med mindfulness på arbetsplatsen. Läs mer här. 

Jan 4, 2018

Den viktigaste lärdomen efter #MeToo är att vi behöver agera på bred front och få till en förändring. Kristina Hagström-Ilievska ger bra och konkreta tips!

Kristina Hagström-Ilievska som är sälj- och marknadschef på kommunikationsbyrån Next State tyckte att debatten efter #MeToo hade fastnat i en diskussion om vad problemet bestod av. Hon ställde sig frågan hur vi tar steget vidare och får till en förändring. Därför skrev hon en artikel med handfasta tips under rubriken "Från att reagera till att agera på #MeToo".

Tipsen är baserade på hennes egen mångåriga erfarenhet av ledarskap och chefsutveckling i mansdominerade branscher. Hon skriver: "Sexuella trakasserier sker på grund av allt för tillåtande klimat långt innan själva incidenten sker. Det är på jobbet i vardagen som vi lägger grunden till beteenden som många av oss slutligen fördömer."

I avsnittet ger Kristina tankar, tips och verktyg för att:

1) skapa och efterfråga tydliga mål och förväntningar

2) använda befintliga strukturer för att se över maktfördelningen

3) agera korrekt vid en incident

4) belöna och lyfta beteenden vi vill se mer av

5) ta hjälp av lagen för att vara både proaktiv och förebyggande.

Det finns något för de flesta av oss att göra. Låt oss se till att 2018 blir ett år där fler får komma till tals och där vi gör upp med trakasserier och härskartekniker!

Vi ökar takten med avsnitt varje vecka
Vi på Health for wealth rivstartar året med att berätta att vi ökar takten och släpper avsnitt varje vecka istället för varannan som tidigare. Det finns massor av forskning som stärker vår tes att hälsa är lönsamt och många företag som visar vägen. Vi kommer att fortsätta att gräva fram intressanta personer och ämnen för dig att höra mer om - från och med nu varje torsdag!

Vår samarbetspartner Skandia har gjort en undersökning som visar att 6 av 10 svenskar har oroat sig för sin hälsa under 2017. En av tre har oroat sig flera gånger eller hela tiden. En av fem är orolig för sin hälsa rörande stress inför kommande år, kvinnor i större utsträckning än män. Däremot är vi generellt hoppfulla om framtiden. Skandias hälsosluss erbjuder Skandias kunder stöd i att möta problemen på ett tidigt stadium. Läs mer om Skandias arbete här.

Vår samarbetspartner Twitch Health arbetar strategiskt med att stötta organisationer i deras hälsoarbete. I en artikel sammanfattar de råd och tips som hjälper dig som chef att ta samtalet med dina medarbetare om hälsa. Tipsen kan stötta även vid andra samtal om känsliga ämnen. Läs mer här.

1