Info

Health for wealth

Health for wealth handlar om hållbar hälsa på jobbet. Alla vill ha en stark organisationskultur och ett gott ledarskap - men hur gör man för att lyckas? Vi söker svaren. Läs mer och kommentera på www.healthforwealth.se /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Health for wealth
2022
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: December, 2019
Dec 19, 2019

I det här julspecialavsnittet berättar vi sagan om hur Åke Persson från Piteå och hans Pärssons skoterdelar får sig en rejäl make-over av den digitala transformatörskonsulten Lajsa.

Skämt åsido, visst kan det blir lite mycket av alla dessa svengelska begrepp som hör vår digitalt stressade tid till? Hur det än är är vi ju människor. Vi kan kalla varandra, våra kunder och det vi gör för allt möjligt men när världen känns så komplex, osäker och ibland motsägelsefull kanske vi borde söka det enkla och raka lite oftare?

Förändring blir lättare när det som är nytt är det vi faktiskt gör och inte bara vad vi kallar det för.

Om vi har det riktigt bra tillsammans trots att vi inte har ägnat oss åt projekt med rubriker som engagemang och kultur, då kanske vi ska vara försiktiga med att driva på en förändring som de flesta ändå knappt förstår?

Eller vad är det egentligen konsulten Lajsa vill när hon beskriver det så här:
"Taking your business to a totally digitally transformed new passionate and vitally strong level where everyone in your tribe are in contact with their inner core drive and are ready to accelerate into the world.”

Vad använder ni för begrepp i er organisation som det kan råda olika tolkningar av? Vad kan man säga istället, på ren svenska?

Vi ser fram emot att fortsätta fokusera på det som är bra för medarbetare på riktigt även under 2020. Vi ska göra vårt bästa för att tala klarspråk och fokusera på beteenden som kan göra oss bättre tillsammans.

God jul till alla er som lyssnar, ett stort tack för det här året och gott nytt 2020!

/ Annie och Boel

Vår samarbetspartner Twitch Health har med sin långa erfarenhet av att hjälpa organisationer med ett framgångsrikt hälsoarbete sett exempel på många misstag, inte minst kring mätningar. Vi återkommer till det här ämnet ofta och nu har vd Fredrik Karlsson sammanställt tre vanliga mätningsmisstag som man verkligen ska undvika.

1. Låg sjukfrånvaro speglar inte välbefinnande.

2. Själva kartläggningen ger inte hälsa.

3. Mät sånt som går att påverka.

Läs hela inlägget om misstagen och hur du kan göra istället på Twitch Healths hemsida.

Dec 12, 2019

När Emelie Meurk Demerud och hennes affärspartner startade sitt bolag lät de sig inspireras av Hollywoodstjärnan Hedy Lamarr - som förutom skådisjobbet la grunden till dagens bluetooth och wifi.

Emelie och hennes partner Hanna Moisander har döpt sitt bolag till Hedylity Technology - efter just Hedy Lamarr - för att de vill jobba i teknisk framkant för sådant som gör världen bättre.

Startups + globala målen
Kärnan i verksamheten är att investera i startup-bolag som är kopplade till minst ett av FNs 17 globala mål och hjälpa dem med både teknologi och affär. De har också två andra ben i verksamheten som består av konsultverksamhet och utbildning, även där med kombinationen programmering och affärsstrategi.

De eftersträvar jämställdhet i bolagens styrelser och ägargrupper, eftersom, som Emelie säger, forskning och erfarenhet visar att det ger den bästa lönsamheten.

Teknik som förändrar världen
Sitt första år har de framför allt fokuserat på att bygga bolagets kassa. Men de har också lagt en ideell kraft på eventet Tech Imprint Arena, dit nytänkande techföretag bjuds in för att sprida kunskap om hur teknik kan, och i en nära framtid kommer att förändra världen som vi känner den.

Till det första i en serie event som ägde rum i Göteborg november lockade de tech-stjärnbolag som Einride (förarlösa lastbilar), Recorded Future (förebygger hot på nätet) och Netclean (spårar och blockerar barnpornografi på nätet).

Värderingar spelar roll
För Emelie är det viktigt att affär, teknikutveckling och värderingar alla får plats i verksamheten. Utan lönsamhet får man inte möjligheter att bygga något som håller på sikt. Men hon tror också att det kommer att spela stor roll i framtiden hur ett bolag styrs, med vilka visioner och enligt vilka värderingar man bygger sin tech.

Teknik och etik
Hon skulle gärna se att våra svenska politiker tog en mer aktiv roll när det gäller spetsteknologi som AI - artificiell intelligens. AI kan användas för smarta tjänster som hjälper oss i vardagen. Men kan också befästa fördomar och exkludera människor från tillgång till kunskap, makt och inflytande. Allt beror på hur tekniken används och vad man använder för data för att träna sin AI.

Det innebär i slutänden också att varje programmerare måste vara beredd att ta visst ansvar för den kod hon eller han skriver. Med andra ord är teknik och etik intimt förknippade med varandra, något som vi kanske pratar om för sällan.

Vår samarbetspartner Firstbeat har en tjänst som de kallar Livsstilsanalys som vi, Boel och Ann-Sofie, testade tidigare i höstas. Man får bära en hjärtfrekvensmätare i tre dygn och syftet är att få syn på sin egen återhämtning för att förstå när den fungerar bra och när den inte gör det och hur vi kan återhämta oss bättre. Nu i november gjorde vi om mätningen för att se om vi lyckats genomföra de förbättringsmål vi satte efter mätning nummer ett.

Efter den första mätningen har Boel haft som mål att få in fler korta pauser under arbetsdagen och att sova fler timmar. Glädjande nog kunde hon se viss skillnad i rätt riktning efter den nya mätningen men lärde sig också att hon behöver äta mer efter sena träningspass på kvällarna - för att sömnen ska bli bättre.

Ann-Sofie hade som plan att hålla i sin höga återhämtningsnivå men också att ta pauser under vardagen. När den andra mätningen gjordes, under en hektisk jobbvecka i november, var återhämtningsnivån faktiskt högre. Samtidigt såg hon med hjälp av Firstbeat att, trots alla joggingrundor i skogen, syreupptagningsförmågan kunde vara bättre. Planen framöver är nu att hålla i återhämtningen men också lägga till två tuffa konditionsträningspass per vecka.

Dec 5, 2019

Stillasittande, ständigt stirrande i skärmar, repetitiva rörelser och stress gör oss sjuka. Är framtidens medarbetare kutryggig och trögtänkt - eller ska vi göra något åt det?

Vi läste en artikel på Chef.se om hur framtidens medarbetare riskerar att både se ut och må om vi fortsätter arbeta som många av oss gör. Artikeln citerade en sammanställning av ganska dyster forskning om hälsoriskerna med dagens kontorsmiljöer.

Riskerna med att sitta stilla och jobba vid skärmar i avsaknad av dagsljus, i dålig luft, konstant störd av ljudmiljön i öppna kontorslandskap är inte nya. Ändå fortsätter det att leda till sjukdom, smärta och lägre prestation. Dessutom sover vi allt mindre, bland annat för att utbudet i mobiler och teve är tillgängligt dygnet om.

Näringsfattig mat och avsaknad av träning har gjort att, hävdar sammanställningen vi läste, att dagens engelsmän är mindre hälsosamma än på medeltiden!

I Arbetsmiljöverkets rapport från 2018 visade det sig att ryggsmärta är den vanligaste orsaken att människor söker läkarvård och även smärta är en vanlig orsak till arbetsrelaterade problem.

Så vad ska vi göra? Här behöver vi förändra vanor snarare än att köpa in dyra produkter. Fundera på vad som ger dig mest hälsoproblem i vardagen och fokusera på att förändra ett beteende i taget. Här är några tips och tankar från oss som ni kanske kan utveckla där du jobbar?

1. Rör på dig mer: Lägg in påminnelser på mobilen eller ladda ner programvara som påminner dig om att röra på dig och byta arbetsställning var 30e minut. Utgå från att alla möten med färre än tre deltagare helt eller delvis ska göras gående. Turas om att leta upp bra pausövningar och lägg dem till er egen övningsbank, gärna som utskrivna bilder, att ta hjälp av för att få det att hända.

2. Minska skärmtiden: Se över din planering och utvärdera vad du kan göra utan att vara vid datorn. Ta anteckningar, möten, planera, fundera. Hur mycket behöver verkligen ske via skärm? Gör det till en rolig utmaning.

3. Bättre luft: Ta upp diskussionen på jobbet om luften inte är bra. Ta in gröna plantor i rummen där ni jobbar. Växter har en lugnande effekt och ökar välmåendet på flera sätt - och är fina förstås.

4. Få mer dagsljus: Planera in möten och ärenden under dagens ljusa timmar. Försök vistas nära fönster även inne på kontoret om det går.

5. Ät bättre: Här handlar det om att planera och förbereda. Att lita till sin goda vilja, vett och sans när suget sätter in är ingen hållbar strategi. Att däremot se till att det är lätt att få tag på bra fika och mellis är guld värt. Lista de bästa lunchvalen i närheten, eller lite längre bort för att få till en rask promenad, gör det lättare att ta bra beslut.

Vår samarbetspartner Wellbefy arbetar med modellen KASAM som bas både för kartläggning och insatser. Nu har över 5000 personer gjort deras KASAM-test och  Wellbefy reflekterar över varför modellen blivit så populär. De, och vi, tror att det hänger ihop med att många vill arbeta proaktivt. Då krävs ett verktyg och en modell som fokuserar på friskfaktorer så att vi kan att agera innan negativ stress och ohälsa uppstår.

Wellbefy har också ett digitalt smart pulsmätningsverktyg för organisationer som har förstått att välmående är nyckeln till att skapa en stark och framgångsrik organisation. Frågorna utgår bland annat från KASAM, men också från krav-kontroll-stöd-modellen. Vid låga värden ger Wellbefy alltid snabba insikter och åtgärdsförslag så att HR och ledare kan se till att arbeta 100% hälsofrämjande.

1