Info

Health for wealth

Health for wealth handlar om hållbar hälsa på jobbet. Alla vill ha en stark organisationskultur och ett gott ledarskap - men hur gör man för att lyckas? Vi söker svaren. Läs mer och kommentera på www.healthforwealth.se /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Health for wealth
2021
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: 2021
Oct 14, 2021

När verkligheten är som mest osäker behöver vi vara anpassningsbara. Men hård press gör det svårt att tänka nytt. Så här hanterar du det.

När behovet att tänka nytt och vara kreativ är som störst är det också som svårast för våra hjärnor att vara anpassningsbara. Det beror på att stress och press får oss att klamra oss fast vid gamla metoder och säkra, men sällan särskilt innovativa, vägval. Det kallas för anpassningsparadoxen och i det här avsnittet hämtar vi inspiration från konsultfirman McKinsey.

Det här är fem saker du kan göra för att främja en mer anpassningsbar organisation.

1. Gör välmående till en grundläggande kompetens

Vårt välmående och hälsa är en förutsättning för att vi ska kunna prestera kognitivt. Hälsan är fysisk, mental och social och alla delar behöver sitt. Chefer och ledare behöver ta hänsyn till det här och leda med sina egna beteenden. Den som inte bygger sin egen hälsa är inte rustad att hjälpa andra.

2. Gör det högre syftet till er ledstjärna och bestäm vad som är icke förhandlingsbart

När verkligheten trycker på, tempot är högt och kraven ännu högre, kan det vara svårt att lära sig nytt och läsa av nya, osäkra situationer. Verksamheter där det långsiktiga syftet är kristallklart klarar sig bättre när pressen ökar eftersom det hjälper var och en att prioritera när att-göra-listorna är längre än veckans timmar.

Och även om ett långsiktigt syfte hjälper oss att prioritera kan vi också behöva hårda gränser: vad i min arbetsvardag är icke förhandlingsbart? Det kan vara att få tid för sina barn och det kan vara att få tid för sina medarbetare trots att de där att-göra-listorna bara fylls på i oändlighet. Alltså vad är icke-förhandlingsbart för att jag och mina kollegor ska hålla i längden?

3. Öppna upp för flera möjliga perspektiv i synen på verkligheten

När stress och press och osäkerhet tornar upp sig är det vanligt att vi håller hårt i vad vi redan vet. “Det här har funkat förut” eller “så här har vi alltid gjort” är vanliga beteendemodeller.

Det bästa sättet att INTE gå i den fällan är att iaktta sig själv utifrån och konstatera “Okej, nu är jag (eller vi) benägna att hålla hårt i sånt som har varit framgångsrikt tidigare. Men nu är det dags att istället ifrågasätta etablerade sanningar.”

4. Bygg djupa relationer med mångfald

Starka relationer hjälper oss att vara anpassningsbara. Socialt stöd påverkar vårt välmående, våra kognitiva funktioner och vår prestation, inte minst i pressade lägen. Ett starkt socialt nätverk med mångfald hjälper oss också med uppgiften att kunna se en situation ur flera perspektiv.

5. Gör det tryggt att lära

Vi lär av motgångar och misslyckanden. När det ser ut som att en miljö är konfliktfri och att alla följer uppsatta regler kan det i själva verket dölja brist på utveckling. Det här handlar om att bygga psykologisk trygghet, något du kan höra mer om i avsnitt 166.

I en miljö där det är “högt i tak” vågar människor föra fram idéer och berätta om sånt som inte går bra. Alla blir lyssnade på, alla får bidra och organisationen kan dra nytta av kraften i olika perspektiv.

Ett steg i taget - den viktigaste framgångsfaktorn

Som så ofta är det små steg som gäller för att lyckas. Hitta olika sätt att puffa dig och dina kollegor till de önskade beteenden ni vill se. Ofta har vi insikterna men får inte till beteendeförändringarna. Bryt ner förändringen i små delar och fira varje ansträngning, inte bara när ni lyckas.

Vår partner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har mycket att lära oss om hur man skapar en både produktiv och hälsosam arbetsplats. Den här veckan tipsar vi om en artikel som handlar om att en god arbetsmiljö ger bättre lönsamhet. Faktaunderlaget kommer från en undersökning som plattformen Brilliant Future har gjort alldeles nyligen.

Oct 7, 2021

Hur mycket vi än planerar och sätter upp mål förändras verkligheten. Ofta snabbare än vi hinner blinka. Hur gör man då?

Allt fler upplever komplexitet på jobbet: att det är svårt eller omöjligt att ha kontroll över allt och alla som ingår i ett arbetsprojekt.

Långsiktigt mål hjälper oss att navigera
Då är tricket inte att planera ännu mer eller att jobba ännu hårdare. Istället behöver vi acceptera att vi inte kan påverka allt och att vi inte har alla svar. Har vi en gemensam vision av det långsiktiga målet går det faktiskt bra att navigera i viss osäkerhet och testa på vägen, ett steg i taget.

Det är Klara Palmberg Broryds budskap. Hon är teknologie doktor i komplexitet och aktuell med boken Komplexitet: enklare navigerat, bättre hanterat - så driver du utveckling i komplexa system.

Oförutsägbarhet och många variabler
Komplexitet är inte detsamma som att något är svårt. Komplexitet beskriver en situation där variablerna är många, skeendena oförutsägbara och antalet möjliga utfall omöjliga att överblicka. Ett exempel på något komplext är klimatkrisen och våra möjligheter att hantera den. Ett annat exempel är den nya hybrida arbetsplatsen där vissa jobbar hemma och andra på kontoret, vid olika tider och tillfällen.

I en komplex situation finns det inga ledare som sitter inne med alla svaren och det behöver finnas en acceptans för det. Vet alla däremot i vilken riktning vi ska, kan vi hjälpas åt att ta nästa steg tillsammans, även om vägen framåt inte är helt och hållet utstakad.

Många perspektiv och kompetenser bidrar
I sin roll som strategi- och förnyelsedirektör i Nacka Kommun med ansvar för frågor som bland annat digitalisering blev det här tydligt för Klara. Det var inte hennes expertkompetens inom olika områden som var det viktiga utan hennes förmåga att föra in olika perspektiv, facilitera och driva frågorna. En nyckel här var att kroka arm med andra kompetenser som ibland utmanade rådande normer men som på det sättet också bidrog till utveckling.

Komplexitet, säger Klara, hanteras bäst i rörelse. Precis som en lindansare behöver röra på sig för att hålla balansen. Ju tidigare vi släpper planeringsfasen och börjar göra saker, desto bättre, gärna små steg i taget. Testa en mindre förändring, låt dem som är mest intresserade pröva något nytt och sen dela med sig av hur det gick.

Vår samarbetspartner Twitch Healths kund, Fastighetsbolaget Stendörren, bestämde sig för att stötta sina medarbetare att göra hälsosamma val i vardagen. Inte minst i tider av distansarbete är det viktigare än någonsin, tycker deras VD Erik Ranje. Med hjälp av hälsoinitiativet Twitch Digital utmanade de varandra under sex veckor i en holistisk hälsoutmaning där de samlade poäng för hälsosamma val i vardagen. Det handlade om allt från att ge positiv feedback och att gå en promenad till skärmfri tid efter kl. 21 på kvällen. Hur den utmaningen gick till kan ni läsa mer om här.

Vår samarbetspartner motivation.se har många artiklar om olika perspektiv på komplexitet. Idag har vi valt ut en av text av Eva Braf som handlar om att leda i komplexitet.

Sep 30, 2021

David Stiernholm är struktör. Han hjälper människor och verksamheter att få bättre struktur i tillvaron, så att vi kan lägga tid på det som är viktigt istället för på en massa småsaker som distraherar oss.

Struktur och ordning och reda är inget man löser en gång och sen är det klart. Vi är många som kan behöva lite hjälp på traven och det är precis vad David Stiernholm sysslar med i sin yrkesroll.

Tricket är sällan att skaffa nya verktyg, berättar han. Nyckeln till framgång är snarast att bli bättre på att använda dem vi redan har.

Här är nio av Davids tips:

 • En att-göra-uppgift ska vara kortare än en arbetsdag. Du ska kunna bocka av den helt enkelt.
 • Separera din kalender och din att-göra-lista. Det som är tidsbestämt ska stå i kalendern medan övriga aktiviteter ska stå på att-göra-listan.
 • Skapa textmallar för texter du använder ofta så att du slipper skriva samma textsnuttar om och om igen.
 • Vad ska vi kommunicera om i vilken kanal och när? Prata om det och besluta hur ni ska göra.
 • Skilj på mål och process. Gör det du gör idag att du närmar dig de mål du har eller tar de dig längre bort från målet?
 • Skilj på stort och smått. Låt inte det mindre komma i vägen för det större. Fundera på hur mycket tid och resurser saker och ting får ta.
 • Se till att du kommer igång med det som är viktigast. Nyckeln är att börja göra en liten del. Få bort frestelser.
 • Verb hjälper oss att komma igång med de där stora uppgifterna som tar emot. Skriv inte vaga verb som “kolla på”, “ta det sen” eller “fixa”. Välj hellre “analysera, fråga, ringa, skriva” som är tydligare.
 • Tajming är viktigt. Gör kognitivt svårare saker på morgonen och enklare saker senare på dagen.

Vi vill också lägga till Davids tips för att uppleva bättre struktur och kunna se till så tiden går till rätt saker i höst:

 1.  Hur nyttjar du din tid bäst i höst? Vad behöver du hinna? Vad är det viktigaste du vill få klart innan julen är här? Lista de viktigaste punkterna. Ta hänsyn till hur din arbetsbelastning brukar vara under den delen av året så att listan blir rimlig. För mig blev det denna höst sex punkter; några stora och några mindre.
 2. Vilken karaktär ska hösten ha? Beskriv för dig själv vad den ska präglas av, rent av hur den ska kännas, om du trivs med det. Jag vill att den här hösten ska vara rolig och inspirerande. Känns det inte så framåt oktober, betyder det att jag behöver förändra något.
 3. Hur vill du att hösten absolut inte ska bli? Ringa in vad du inte vill vara med om i höst. Hur ska veckorna inte se ut och dagarna inte vara? Kanske har du förfärliga veckor i färskt minne som du inte vill uppleva igen?
 4. Hur vet du när hösten blivit bra? Vad ska ha hänt för att du ska kunna ta hem segern? Vad ska vara uppfyllt för att du ska kunna konstatera att det blev som du ville? Här formulerade jag fyra väldigt specifika mål att stämma av.
 5. Vad ska du göra på ett nytt sätt i höst, så att du får nya resultat? Och, vad ska du inte längre göra som du har gjort hittills?

David har också skrivit en artikel hos vår samarbetspartner Motivation.se. Den handlar om att förenkla - det gillar vi! Den heter Mindre krångel mer struktur, förenkling skapar frihet.

Sep 23, 2021

Hur är man en bra chef? Fredrik bestämde sig för att hitta sitt eget svar och sen jobba efter det.

Fredrik Lövgren är försäljningschef för Länsförsäkringar Västerbotten. För sju år sen hamnade han i ett vägskäl i sin yrkesroll. Skulle han fortsätta i chefsrollen eller inte? Han behövde utrymme att stanna upp och fundera på vad han ville med sin roll. Efter ett samtal med sin chef fick han mandat att jobba vidare på ett lite annorlunda sätt.

Ville fokusera på syftet
Fredrik ville fokusera mer på varför han och medarbetarna infann sig på jobbet varje dag och hur det långsiktiga syftet skulle uppnås. Med rätt mandat i ryggen tog han hjälp av HR, chefskollegor och sin egen chef samt en extern stödperson, för att skapa och förtydliga sin egen ledarskapsfilosofi.

Sedan 2016, i fem år nu alltså, har han jobbat enligt den filosofin. Det viktigaste för Fredrik och hans medarbetare är att ta hand om kunderna på bästa vis och på det sättet få verksamheten att växa.

Verkar för engagemang
Att verka för engagemang är betydelsefullt för Fredrik. Det handlar inte minst om att bygga relationerna på jobbet, se till att möta varje individ och ställa frågor om vad hon eller han vill i sin roll.

Tema stress och välmående
Hur ska man hinna med allt man vill, då? Det är en fråga många ställer sig idag. Fredrik tog initiativ till att han och hans medarbetare skulle jobba med vissa frågor i perioder, frågor som ökat välmående och minskad stress. Han skapade grupper för att diskutera hur var och en kan minska stressen i arbetslivet. De läste Anders Hansens bok Skärmhjärnan och reflekterade kring innehållet i den. Alla fick också i uppgift att fundera på frågorna utifrån sitt personliga perspektiv: hur man undviker digital splittring och skapar förutsättningar för fokus.

Genom dialog väcktes insikter i gruppen och man kunde skapa en samsyn kring hur de gemensamt kunde sänka stressen och verka för hållbarhet på arbetsplatsen.

Våga visa sårbarhet
Fredrik betonar hur värdefullt det är att skapa en god kultur där var och en kan och vågar visa sårbarhet då och då. I en säljkultur som han jobbar i, där prestationen alltid går att mäta i pengar och jämföra sinsemellan, är det desto viktigare.

- Alla är duktiga på något, säger han, och det ska synliggöras.

Samtalen måste pågå hela tiden
För att hitta ett arbetsklimat som gynnar hållbara prestationer är det helt nödvändigt att prata om hur man vill ha det.

- Det behöver man i stort sett göra varje dag, säger Fredrik, det är ett arbete och ett livslångt lärande som pågår hela tiden.

Vår samarbetspartner Twitch Healths kund, advokatfirman Delphi, ville göra något speciellt tillsammans med alla medarbetare under pandemin. Med hjälp av Twitchs app och digitala koncept Wellbeing 2.0. har de lanserat en satsning på hela hälsan: både fysiskt, mentalt och socialt. Att ta del av andras beteenden, framgångar och motgångar utifrån varje individs egna mål, allt ifrån att lyckas ta en extra promenad till att ta hand om sin återhämtning, upplevdes som peppande och hittills har man aktiverat 80% av medarbetarna med satstningen. Delphis HR-chef Karin Elliot Olsson säger att det har varit fantastiskt för deras hälsoutveckling. Här ser du en film där hon berättar mer.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har självklart en mängd artiklar om ledarskap och den här veckan har vi valt en artikel om att hantera motsatser och paradoxer: Vägen du ännu inte gått.

Sep 16, 2021

Får du lägga för mycket tid på administration och to-do-listor och för lite på kreativitet och problemlösning? Vi har pratat med ett företag som har valt att jobba annorlunda.

Vår gäst den här veckan är Niclas Sigholm, vd på teknik- och konsultföretaget Sigholm. De jobbar enligt en organisationsfilosofi som kallas Teal. Ledarskapet är utspritt i organisationen. Var och en har både stor frihet och stort ansvar. Beslut fattas snarare genom kollegial rådgivning än genom att en person bestämmer något som de andra ska genomföra. Men de har också en mycket mer detaljerad - och transparent - aktivitetsstyrning än många andra.

Mail är för grovkornigt
Vårt intresse för vad Sigholm gör om dagarna började med att vi läste en artikel i tidningen Chef om hur de bestämde sig för att sluta med internmail. Hur landade de i det beslutet?

- Sättet att kommunicera är för grovkornigt, säger Niclas Sigholm. Mottagaren måste fundera på vad avsändaren egentligen vill. Är det en aktivitet som krävs? Är det något jag behöver läsa på om? Ska jag blanda in någon annan?

Han menar att mail bara fungerar om man har ganska låga förväntningar på hastighet och kvalitet i sina processer. Men problemet med traditionella organisationer är mycket större än så, menar Niclas.

Mellanchefen är ofta en flaskhals
En klassisk mellanchef blir ofta en flaskhals i sin organisation med ansvar för en mängd olika saker samtidigt: HR-frågor, metoder och processer, produktutveckling och ovanpå det både marknadsföring och försäljning.

Det är för mycket för någon att hålla i och det leder till fördröjda beslut. Det i sin tur skapar frustration och sänkt engagemang bland medarbetarna. Dessutom har medarbetarna många gånger stor kunskap om frågorna som mellanchefen ska fatta beslut om, kunskap som inte används.

Så bakom beslutet om att jobba på ett annat sätt fanns både en vilja att öka effektiviteten och att skapa en arbetsplats där människor mår bra och trivs.

Decentralisering kräver struktur
Men när man ska jobba decentraliserat blir allting också mer komplext. Därför har Sigholm väldigt tydliga strukturer runt var kommunikationen sker, hur processer flödar och vad som ska göras i vilka steg. Ett mer eller mindre automatiserat informationsflöde stöttar medarbetarna när det gäller den löpande planeringen. Syftet är att avlasta varje individs arbetsminne så att man behöver färre egna to-do-listor och slipper hoppa mellan olika kalkylark i diverse projekt för att få ihop helheten under en arbetsdag.

Det Niclas beskriver är stort ansvar och stor frihet för var och en och samtidigt en extremt tydlig styrning i mycket av det praktiska som ska utföras. Man behöver också vara mer transparent med hur man jobbar mot kollegorna.

Frigöra tid för kreativitet och problemlösning
Å andra sidan är syftet just att frigöra tid för kreativitet och problemlösning. Ingen ska behöva leta efter information, istället är det enkelt att få en överblick över en hel arbetsprocess och var man ligger till med olika delar av helheten.

Det blir lättare att må bra och hitta den egna motivationen, säger Niclas. Samtidigt kräver det en hel del av individen. Man måste vara redo att ibland leda och andra gånger ledas, att se feedback i vardagen som en rättighet och att ständigt jobba med problemlösning som verktyg och inte bara skjuta avgöranden till andra.

Vår samarbetspartner Twitch Health har levererat mycket hälsorelaterade tjänster digitalt på sistone och fortsätter med det. För långt ifrån alla har kunnat återgå till att jobba på plats. Och många kommer kanske aldrig att göra det, åtminstone inte på samma sätt som före pandemin. Twitch Healths erbjudande Twitch on Demand är en plattform som samlar hela företagets hälsoerbjudande för medarbetarna. Den får igång träningen därhemma eller utomhus och det handlar lika mycket om mental som om fysisk hälsa.

Vår partner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har skrivit mycket om det här med kommunikation förstås. Den här veckan tipsar vi om vikten av att kommunicera just om kommunikationen. Det är kanske där man många gånger ska börja?

Sep 9, 2021

Strategier ger oss svaret på vad vi ska göra men kulturen avgör både om och hur vi gör det.

Kulturen är nämligen summan av våra beteenden och den beror på så mycket mer än vad som står skrivet i diverse dokument.

I det här avsnittet resonerar vi kring kulturens påverkan på vår prestation och vårt välmående.

Platta ord hjälper inte
Det finns ett antal värdeord som det ofta är svårt att invända emot. Vem kan till exempel säga att “nej jag vill inte jobba med respekt, jag vill köra över folk”? Men om det inte finns något att diskutera blir orden och begreppen meningslösa.

Hitta rätt berättelser istället
Vi kan behöva släppa de högtravande orden och istället prata om vad vi konkret ska göra. Vi kan berätta en historia som vi är stolt över. Riktiga och autentiska exempel från verkligheten där vi berättar om hur vi gjort det vi ska göra.

De fyra F:en
Basen i OBM (organizational behavior management) hjälper oss med sina fyra F: färdriktning, färdigheter, förutsättningar och förstärkningar. Lyft fram orsaken, lyft fram problemet, samla alla, inled dialog och hjälps åt!

Mer lyssningstips
Kultur pågår alltid. Den är komplex och dynamisk men vi kan förändra den. Vi poddade om en stark företagskultur i avsnitt 122 och i avsnitt 69 pratar vi om kultur och värderingar på väggen och i vardagen.

Vår samarbetspartner Motivation.se har många bra artiklar på ämnet kultur. Gå in och läs artikeln Rätt värderingar för en bättre värld. Där berättar Fryshusets vd om hur vi behöver behandla människor olika om vi vill ge alla samma förutsättningar.

Sep 2, 2021

Stressrelaterad ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Varför? Och vad kan vi göra?

Utmattningssyndrom blev en egen diagnos 2005 i Sverige. Många har jobbat alldeles för mycket och alldeles för ohållbart. Trots att vi med teknikens hjälp borde kunna få det lättare på jobbet.

Adam Svanell är journalist på Svenska Dagbladet, författare och filmare. Han har skrivit boken “Anonyma prestationister: en historia om stress” som både beskriver Adams egen utmattning och som resonerar kring varför så många drabbas just i vår tid.

Varför är utmattning så vanligt?
I sin bok undersöker Adam olika hypoteser om varför utmattningsyndrom sprider sig så snabbt just här och nu. Här är några orsaker han ser:

 • Många branscher har effektiviserats. Neddragningar i personal och ekonomiska hot gör att många får jobba hårdare och mer utan att få mer tid eller resurser.
 • Digitaliseringen gör det möjligt att jobba när som helst, var som helst men det leder också till gränslöshet. Samtidigt finns gamla normer kvar om att du helst ska vara på kontoret vissa tider på dygnet.
 • Det är inte stressen i sig som är problemet utan bristen på verklig återhämtning. Mellanrummen i tillvaron har försvunnit och vi ska fylla all vår vakna tid med projekt, prestation och intryck.

Människor är inte maskiner - men vi låtsas
Vi omger oss allt oftare med maskiner när vi jobbar och blir arga och frustrerade när de inte fungerar. Tyvärr verkar vi många gånger ha samma synsätt på oss själva. Vi ska bara prestera och producera utan avbrott.

Men vi är människor med sårbarheter och begränsningar och vi fungerar inte som maskiner. Istället borde vi med all teknisk utveckling ha lyckats få maskinerna avlasta oss. Men riktigt så har det inte blivit.

Istället är det som att vi försöker tävla med tekniken och den snabba utvecklingen. Förut skickade vi skrivna brev med post och det tog tid både att skicka ett meddelande och att få svar. Nu tänker vi kanske att vi sparar tid med email men istället skickar vi - och får - många gånger fler meddelanden dygnet om.

Får vi klart för oss att vi behöver bli bättre på återhämtning tar vi inte gärna bort saker i livet. Istället kanske vi lägger till krav på att gå på till exempel yoga varje vecka.

Odla en sund arbetskultur
Kulturen som odlas på en arbetsplatsen är avgörande för att försöka undvika de här fällorna. Där kan vi hitta sätt att hjälpa varandra med problem och med att säga nej när det blir för mycket. Vi kan bekräfta varandra så att vi inte alltid känner att vi måste jobba 150% för att bli sedda och uppmärksammade.

Vad kan man göra?
Adam berättar att han förstås är samma person idag som han var innan han blev utmattad. Men han lever och jobbar inte exakt likadant. Han har gått ner i arbetstid och har förändrat endel beteenden. Ett tips han fick från sin terapeut var att experimentera med att göra vissa saker annorlunda. Som att inte alltid ta ansvar för de sociala relationerna i samtal och inte vara så rädd om det blir tyst en stund. Som att testa att inte svara ja på allt som verkar roligt. Eller att göra vissa saker "good enough" så att krutet kan läggas där det gör mest nytta.

Stöttande samtal
Eftersom stöd av och dialog med kollegor skyddar oss från stress rekommenderar Adam en metod som kallas Kollegiala samtalsgrupper. Genom regelbundna prestationslösa samtal kan man hjälpas åt att jobba förebyggande och även skapa ett klimat där det är okej och uppmuntrat att berätta hur man mår.

Var inte rädd - agera istället
Adam säger att många som har läst hans bok hör av sig och säger att de är rädda. Rädda för att plötsligt gå in i den där berömda väggen och för att kroppen ska sluta lyda. Men det är inte så det fungerar, säger han. Det finns ingen vägg som plötsligt dyker upp ur tomma intet. Problemet växer fram över tid. Istället för att vara rädd kan man reflektera. Känns det som att det är för mycket att göra, ja då är det ofta så. Och det är aldrig försent att göra förändringar.

Vår samarbetspartner Twitch Health var väl rustade när hälsofrågorna på företag fick ett nytt fokus i och med pandemin eftersom de har jobbat med digitala tjänster sedan 2007. De digitala koncepten Twitch Wellbeing 2.0 och Twitch on Demand hjälper organisationer att möta alla medarbetare, oavsett fysisk plats, med såväl fysisk som mental och social hälsa. Och när fler kommer att jobba mer på kontoret finns också Twitch at Work med leverans av tjänster på plats.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar om utmattning och om vad man kan göra för att förebygga ohälsa. Därför har vi valt en artikel om vilken roll ledarskapet spelar i utmattning.

Porträttbilden på Adam Svanell är fotograferad av Johanna Hanno.

Aug 26, 2021

Vi firar avsnitt 200 - hurra!  - med att bjuda på våra 10 bästa tips från 5 års poddande.

Den här är en lista på sånt som hjälper oss och många andra att både kunna prestera bra och må bra. Precis vad vår podd handlar om med andra ord!

Den bygger på insikter vi samlat på oss från alla lärorika samtal med kloka gäster, från böcker och artiklar vi läst men också från att ha levt och jobbat i ett par decennier.

Vi inbillar oss inte att vare sig vi eller någon annan kan ha perfekt kontroll på allt det här hela tiden. Tvärtom! Men om vi strävar i rätt riktning och gör vad vi kan för att skapa goda vanor så gynnar det både arbetslivet och det övriga livet. Håll till godo.

 1.  Ta i det som viskar så skriker det inte sen. Det är lättare att hantera det som skaver med en kollega eller en arbetsbelastning som är för hög när det fortfarande är ett litet problem. Hur ser du till att lyssna och agera på det som viskar?
 2. Svara aldrig i affekt och vänta med dina svar. i Det mesta vi ska respondera på blir bättre om vi tänker ett varv till och - eller - om vi försätter oss i ett annat tillstånd än det som omedelbart uppstår. Det kan gälla såväl att svara på mail som att ge ett förslag på något.
 3. Acceptera att du alltid måste prioritera. Alltid. För det som är viktigast för oss kommer sällan som en fråga på vare sig mail, sms eller via en kalenderinbjudan. Det är inte svårt att vara upptagen men att ägna tid och energi åt det som är viktigt och rätt för just dig kräver planering och eftertanke. Ett sätt är att regelbundet prioritera på lång, medel och kort sikt. Vad är viktigast för dig nästa halvår, vecka och dag?
 4.  Frågan “varför” är omtänksam och viktig. Inför något du själv planerar att göra och inför något någon annan ber dig att göra är frågan "varför" avgörande. Svaret hjälper dig att vara förberedd och att prioritera in eller bort det beroende på hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig.
 5. Underskatta inte en fika. Det är ofta i mellanrummen livet sker. Att ta sig tid för det som brukar kallas "kallprat" kan vara det som bygger en god relation och det ger dig utrymme att kunna prata om och hantera sånt som är viktigt. De informella samtalen är en bärande byggsten i goda samarbeten.
 6.  Var obekväm i stunden - bli bekväm på lång sikt. Det gäller så många områden, både privat och på jobbet. Som världen ser ut kan det kännas som att vi dras mot osunda beteenden och vi behöver aktivt bromsa dem. Det kan handla om att säga emot i ett möte. Att se till att fokusera på en lite jobbig arbetsuppgift istället för att läsa mailen. Att få ut sig själv på en promenad trots att soffan känns mer lockande. Kort sagt det som i stunden tar emot men som får oss att prestera och må bra på lång sikt. Dessutom - det som tar emot i stunden kommer att vara mindre motigt längre fram om vi bygger en vana av det.
 7. Välj vad du lägger tid på och vad som ska “automatiseras” Både vår tid och vår hjärnkapacitet är begränsad. Därför tjänar vi mycket på att skapa rutiner kring sånt som ska ske regelbundet så att det inte tar upp vår tankekraft. Det kan vara rutiner kring kläder, lunchvanor och pauser till exempel. Vad skulle du vilja hände lite mer automatiskt?
 8. Skapa rutiner för rörelse och motion. Gärna utomhus en stund på förmiddagen - och en gång till mitt på dan.
 9. Kom ur offerkoftan i tid. När det känns som att “oj vad mycket det är att göra - men det är bara jag som kan fixa jobbet” det är då du ska be om hjälp eller be om tidsfrist. Eller bara vädra med någon. Att vara ensam med för mycket att göra är i längden det sämsta möjliga för alla på jobbet. Inte bara dig själv.
 10. Skapa utrymme för konstruktiv reflektion. Det är när vi tänker efter vi blir klokare och kan se till att det vi planerar framåt är rätt för oss. Skapa en frågebank till dig själv med sånt som du skulle vilja ha svar på. Om du vill kan du ta de här tio punkterna att reflektera kring. Planera in ostörd tid för att fundera på de svaren. Det hjälper dig se var du är, hur du kom dit, vad du gjort och vad som känns viktigt att göra framåt. Regelbunden personlig och ostörd reflektion är Ann-Sofies viktigaste tips för hållbar hälsa och prestation.

Vår samarbetspartner Motivation.se, Sveriges ledarskapssajt, har förstås många artiklar om ledarskap. Idag vill vi tipsa om en som handlar om hur du lyckas med kommunikationen som digital ledare. Många chefer brottas med just kommunikationen i det nya landskapet där allt fler jobbar på olika platser och bara ses digitalt. Trevlig läsning önskar vi och tack till alla våra lyssnar för att ni har hängt med under de här 200 avsnitten. Vi ser fram emot många fler!

Jun 17, 2021

Vad händer med oss när vi bara ses digitalt? I årets sommaravsnitt pratar vi om konsten att inte umgås: det vi alla har tvingats tränat på under pandemin.

Pandemin har haft oss i sina klor en längre period nu. Hur har det påverkat oss som individer? Våra möjligheter och våra rättigheter? Vad gör den påtvingade sociala distansen med oss?

Vi bjöd in Per Naroskin, psykolog, föreläsare, författare och känd radioröst från bland annat Spanarna för att prata om det här.

Digitala möten tröttar
Vi människor är bra på att anpassa oss. Och nog har vi anpassat oss under pandemin. Inte minst med ett oändligt antal timmar i digitala möten där vi tappar vi stora delar av kommunikationens komplexitet. Det får våra hjärnor kompensera för och det blir tröttande.

Begränsade och beskurna
Dålig bildkvalitet gör att hjärnan försöker fylla ut glappen i det vi inte riktigt ser. Dessutom ser vi bara en väldigt begränsad del av miljön kring de andra personerna och missar mycket information som har med kroppsspråk och den omgivande miljön att göra. Vi blir beskurna och tråkiga!

Vi kan inte heller flyta in och ut ur samtalet lika smidigt som vi gör när vi ses. Istället pratar vi lätt i mun på varandra. Dessutom måste vi ofta se oss själva. Vi känner oss betraktade och väldigt medvetna om vårt minspråk. Samtidigt kan våra ögon aldrig mötas på riktigt. Vi har för mycket och för lite information på samma gång.

... och digitala fördelar
Det finns förstås fördelar också. Alla har var sin lika stor bildruta i ett digitalt möte, oavsett hur mycket inflytande man har på jobbet. Ingen behöver resa. Vissa trivs också med att slippa "kallpratet" medan andra saknar just det. Oavsett vad vi har för mötesformer behöver vi vara tydliga med vilka möten vi ska ha och vad de ska vara till för. Information kanske kan ligga på intranätet och frågorna diskuteras på ett möte?

Ökad övervakning
Under pandemin har vi också accepterat stora inskränkningar i våra friheter och vår integritet, för smittspårningens och pandemibekämpningens skull naturligtvis. Men riskerna med teknik som övervakar oss är att vi sällan backar när tekniken väl är på plats. Vi vänjer oss istället gradvis och slutar så småningom att ifrågasätta den. Dessutom kan makthavare som saknar respekt för demokratin få för sig att använda tekniken på helt andra sätt än vi en gång tänkte.

Det finns till exempel redan teknologi som arbetsgivare kan placera i medarbetares datorer och som möjliggör omfattande övervakning: hur mycket man använder tangentbordet, vilket ansiktsuttryck man har och vilket humör man ger uttryck för.

Längtan efter det fysiska
När vi nu har tillbringat så mycket tid i digitala rum är det viktigare än någonsin att få känna och använda sin fysiska kropp.  Vi är många som längtar efter mer fysisk kontakt med både människor och omvärlden.

Vi önskar alla våra lyssnare en sommar med mycket fysisk närvaro och med något som plötsligt har blivit en lyx: att få möta andras blickar på riktigt.

Vår samarbetspartner Twitch Health är måna om att få hälsoförändringar att hända på allvar. Därför jobbar de med Twitch Digitala Livsstilsprofil, ett vetenskapligt förankrat, enkelt och kostnadseffektivt sätt att kartlägga styrkor, risker och förbättringsområden inom livsstil och beteende. Personliga resultat till varje medarbetare och rekommenderade digitala verktyg för var och en beroende på behov.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar om det digitala arbetslivet. Vi har valt ut en som handlar om att ledarskap på distans faktiskt inte alls är något nytt under solen.

Jun 10, 2021

Det sämsta vi kan göra när någon i vår närhet drabbas av långvarig stress är: ingenting. Ta tag i problemen så tidigt som möjligt. Och ännu hellre: förebygg problemen genom att planera in återhämtning.

Stress och utmattning har tillhört den svenska folkhälsans största problem i årtionden. Det positiva är att medvetenheten har ökat och på många håll jobbar man aktivt med att förebygga stress. Men tyvärr kvarstår problemen fortfarande för många. 

David Waskuri är psykolog, socionom och författare till den nyutkomna boken “Nära gränsen - Så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad”. Vi bjöd in honom till ett samtal om vad man praktiskt kan göra om en kollega, medarbetare eller man själv drabbas av stress, oro eller utmattning.

Signaler att uppmärksamma
När du själv eller din kollega blir lättirriterad, känslig för krav som hen brukar tycka är ok, glömmer saker och har svårt att fokusera så är det tydliga signaler på allt för mycket och långvarig stress. Då behöver vi ta tag i situationen, prata om det och se till att avlasta.

Jobba förebyggande är bäst
Men allra helst ska vi jobba förebyggande så att vi slipper hamna i långvarig stress och riskera utmattning och depression. Att förebygga innebär att skapa stöttande rutiner så att man får in tillräckligt med återhämtning under en arbetsdag och en arbetsvecka.

Prioritera återhämtningen
Det kan kännas svårt att prioritera eftersom återhämtningen inte ger en synlig effekt direkt, till skillnad från när vi producerar och levererar. Då syns resultatet visserligen direkt. Men utan vila och pauser kommer vi inte att klara av att hålla ett högt tempot särskilt länge. Så långsiktigt blir effektiviteten och produktiviteten lidande om vi inte tar hand om vår återhämtning.

Planera in återhämtningen
Återhämtningen kan inte vara beroende av att vissa uppgifter ska bli klara. Då kan man hamna i fällan att man tillbringar hela arbetsdagen med att bli klar fast det kanske trillar in nya uppgifter hela tiden. Då försvinner tiden för återhämtning.

Sätt ett schema för pauser och vila
David säger att vi behöver ett schema för återhämtningen precis som vi behöver ett schema för arbetsuppgifterna. När tar jag paus under en arbetsdag? Kanske fem minuter varje timme och en lunchpromenad mitt på dagen. Sätt rutiner för sånt som bidrar till återhämtning, som att äta lunch utan mobiler och utan jobbsnack. Det handlar helt enkelt om att fylla på med återhämtning innan det blir krisläge eller energinivåerna har blivit alldeles för låga för länge.

Nu har vi pratat om det man kan göra själv som individ för att stötta sig själv eller sina kollegor. Om problemen som orsakar stressen är yttre faktorer i organisationen - som bristande strukturer eller dåligt ledarskap - så räcker det inte alltid. Men det är trots allt en hel del vi kan göra själva. Det David skriver i sin bok är att man inte behöver vara psykolog för att göra en psykologisk förändring.

Ledare behöver gå före
För att skapa ett tryggt klimat där alla vågar säga nej och stopp när det blir för mycket och där det är självklart att be om hjälp behöver ledare och chefer gå först och själva visa vilka beteenden som förväntas. Att det är bra att be om hjälp och att det är uppskattat att sätta gränser och värna om sin återhämtning och ledighet.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar om stress. Den här veckan har vi valt en som heter Utmattning - effekten av ett överbelastat hotsystem.

Jun 3, 2021

Ett avsnitt där vi pratar om mål med triathleten och inspiratören Sofie Lantto. Motivationen att sätta igång och människorna som ramar in alltihop.

Är det verkligen så viktigt med mål? Inte alltid, kanske. Men mål hjälper oss att rikta vår energi rätt.

Ta vara på drivkrafterna
Vi bjöd in Sofie Lantto, triathlet, bloggare och föreläsare, för att tala om hur vi hittar motivationen att sätta mål som tar vara på våra egna drivkrafter. Många gånger finns nyckeln i människorna omkring oss.

Att våga säga vad vi vill - egentligen
Mål handlar inte bara om prestation. Det handlar lika mycket om att våga uttala vad man vill utan att veta säkert om man kommer att få det. För att vägen är mödan värd. Och för att det vore så synd om rädslan fick oss att fastna i vardagsdetaljerna. Som att dammsuga hela tiden. Eller att allt för ofta kliva ett steg bak för att någon annan ska kunna ta plats.

Prova nytt med rätt perspektiv
Det är ofta motiverande att lyckas sänka trösklar och se vad som händer när vi provar något nytt. Och är vi tacksamma för det vi har så hamnar de där målen i rätt perspektiv.

Relationer kommer först
För allting är inte en jakt på nästa prestation. Det vi drivs av och som betyder mest för de flesta är istället relationer till människor runt om oss – och relationen till oss själva.

Vår samarbetspartner Twitch Health märker att allt fler organisationer inser vikten av att stötta HELA hälsan för sina medarbetare. När distansarbetet ökar är det den sociala dimensionen som många saknar i sin arbetsvardag. Det här hjälper Twitch Health många av sina kunder med. Nyligen höll de ett webbinarium tillsammans med företaget TeamTailor på temat Öka medarbetarnas mentala, fysiska och sociala hälsa. Här är en länk till webbinariet för dig som missade det. Lyssna på Twitch Healths vd Fredrik Karlsson, en återkommande gäst här i podden, när han berättar om hur du kan jobba just med hela hälsan med dina medarbetare.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många tips om motivation, förstås, och hur man kan jobba med målsättningar. Den här veckan länkar vi till en kort film - bara en minut faktiskt - om hur du kan jobba in dina mål i din utvecklingsprocess. Då slipper du tomheten i att bocka av mål som kanske inte ger dig så mycket personligen.

May 27, 2021

Att jobba utomhus kan vara rena medicinen. Det sänker stressen, stärker immunförsvaret, hjälper oss att sova gott och får oss att tänka bättre. 

Det berättar Susanna Toivanen som är professor i sociologi vid Mälardalens högskola. Hon forskar om framtidens arbetsplatser med fokus på digitala och flexibla arbetssätt.

5 goda skäl att jobba mer utomhus

 1. Att minska stillasittandet förbättrar vårt fysiska välbefinnande och hjälper oss att tänka bättre.
 2. Dina stressnivåer sjunker och din återhämtning blir bättre. 20 minuters utevistelse kan räcka för att undvika trötthet och till och med depression, särskilt angeläget under vinterhalvåret för oss nordbor.
 3. En dos dagsljus varje dag påverkar välmåendet och hjälper kroppens sömnklocka att hamna i en bra rytm så att vi sover bättre.
 4. Att vistas utomhus då och då stärker immunförsvaret.
 5. Både tankeverksamheten och kreativiteten stimuleras av att vistas utomhus.

Men hur gör man?
Ett enkelt sätt att få in utomhusvistelse en vanlig dag är att använda resan till och från jobbet och promenera, cykla eller springa en del eller hela sträckan. Men det passar förstås inte alla och det är inte heller ett sätt att jobba utomhus.

Använd terrasser och balkonger
Arbetsgivare kan se till att terrasser och balkongytor har sol- och vindskydd, sittplatser och wifi för att uppmuntra medarbetare att se dem som en förlängd del av kontoret.

Skaffa power banks
Man kan också förse medarbetare med power banks och uppmuntra till gåmöten i mindre grupper och att promenera när man behöver reflektera eller lära sig något via ljud – kanske i en podd?

Kolla in promenadstråk och bänkar
Kartlägg omgivningen runt ert kontor. Tipsa medarbetare om promenadstråk och parkbänkar i områden där det passar att sitta och läsa eller prata en stund utomhus.

Gör gåmöten valbara i mötesbokningen
Lägg in gåmöten bland valen av konferensrum om ni har ett sånt system. Då blir alla påminda om möjligheten att ta möten utomhus varje gång de bokar ett möte.

Fler tips
Susanna Toivanen har tagit fram rapporten Ute är inne - kom igång med kontorsarbete utomhus. I handboken Stick ut – din guide till att arbeta utomhus hittar du idéer för arbetsuppgifter och mötesformer som går att göra utomhus.

Vår samarbetspartner Twitch Health vill hjälpa företag att komma ut. Ett sätt är att erbjuda arbetspass utomhus, speciellt under det mörka halvåret eftersom exponeringen för dagsljus är bra för sömnen.

Ett sätt att inspirera och motivera fler än de redan träningsfrälsta är att fokusera på det biologiska behovet framför fitnesstrenden. Vi behöver alla rörelse för att tänka bra och vara smarta och fokuserade både på jobbet och under resten av dagen.

Det är också avgörande hur man jobbar med kommunikation för att få genomslag samt att ledare deltar för att förankra i kulturen. Plus att det ska finnas någon form av fysisk aktivtitet för alla! Läs mer i inlägget Träning på jobbet – så lyckas du.

May 20, 2021

Var jobbar vi i framtiden? På ett kontor, hemma, eller någon annanstans? Tommie Cau jobbar med framtidens arbetsplats och berättar vad han tror.

Många funderar just nu på hur arbetslivet kommer att se ut efter pandemin. Det är tydligt att människor vill behålla flexibiliteten och möjligheten till distansarbete även framöver. Men hur ska det gå till rent praktiskt?

Vi fick ett samtal med Tommie Cau, en tidigare gäst i avsnitt 140 om HR i den digitala eran. Till vardags är han rådgivare i frågor kring just framtidens arbetsliv. De trender som Tommie ser just nu är egentligen inte nya men har accelererat under pandemin.

Ökat fokus på individen och lärande
Han ser att vi går mot ett ökat individfokus på flera plan. Det handlar om digitaliseringen och om att få med varje individ i nya arbetssätt men också om kompetenser och ständigt lärande.

Det automatiserade kontoret
Tommie ser också det han kallar för det automatiserade kontoret där AI-assistenter stöttar oss om dagarna, oavsett var vi befinner oss. Det kan handla om hjälp med att disponera vår tid mer effektivt men också om att påminna oss om att ta pauser.

Platsen allt mindre viktig
Jobb som är platsberoende kommer att automatiseras i större utsträckning än jobb som inte är platsberoende. Det snabbar på utvecklingen där allt fler kan jobba var som helst. Då blir det extra viktigt för företagen att vara tydliga med vad som erbjuds. Ericsson gick nyligen ut med en tydlig riktning. Där ser man framför sig att medarbetarna kommer att vara 50% hemma och 50% på kontoret efter pandemin. Spotify har redan annonserat att deras medarbetare kan jobba var som helst.

Läge att experimentera
Tommie Cau tycker att läget just nu är perfekt för att experimentera med att omdisponera ytor och testa sig fram i kontorslokaler som delvis är tomma. Smart utnyttjade kontor i kombination med flexibilitet är ett kraftfullt vapen för bolag som vill vara attraktiva arbetsgivare.

Den tredje platsen
Det finns ett tredje alternativ till att jobba på ett klassiskt kontor eller hemma: co-working-hubbar i förorterna eller var helst där människor bor. Inom en snar framtid skulle många av oss kunna vara knutna till ett företag i vars lokaler vi är ibland, för gemensamma aktiviteter och samarbete men där vi sköter merparten av jobbet i en hubb i närheten av vårt eget hem.

Efterfrågan på sådana hubbar kan ökas av att vi nu har lärt oss att jobba på distans så att arbetsgivare inte längre kräver att alla ska vara på kontoret. Det tilltalar många som har lång restid till kontoret och som vill kunna jobba närmare skola, dagis, livsmedelsaffärer och allt som finns där man bor. Men att jobba hemma passar inte alla. Vissa saknar en social gemenskap och andra har det för trångt för att kunna jobba bra i hemmet. Då är co-working-hubbar den perfekta tredje platsen. Men än så länge verkar den sortens hubbar mest vara en idé. Vad som verkligen växer fram de kommande åren får vi se.

Vår samarbetspartner Twitch Health hjälper sina kunder öka hälsa och välmående, såväl fysiskt som mentalt och socialt. Advokatfirman Delphi lanserade med hjälp av Twitch Health ett initiativ de kallar Delphi Health: en hälsosatsning för att hjälpa medarbetarna att ta hand om såväl den fysiska som den sociala och mentala hälsan. Med enkla aktiviteter i digitalt format hade 80% av medarbetarna engagerat sig efter bara en vecka. Förutom att gynna hälsan hos dem som deltar stärker det här initiativet även sammanhållningen mellan kollegorna eftersom det handlar om att stötta och peppa varandra mot ett gemensamt mål. Här kan du läsa mer om hur det gick till.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar som handlar om vad som krävs i vår tids arbetsliv. Vi har valt en som handlar om vilka ledarskapsförmågor som krävs i det nya normala.

May 13, 2021

Om du tycker att ditt jobb är meningsfullt är du lyckligt lottad. Var tredje person gör nämligen inte det. Vi tar reda på varför.

I en undersökning av Novus bland 2000 tillfrågade svarade så många som en tredjedel att jobbet inte förbättrade deras livskvalitet. Så borde det väl inte vara, tycker vi!

I det här avsnittet bjöd vi in David Eklind-Kloo, författare både till den nämnda rapporten och till boken Arbetets mening - vad vi gör på jobbet och vad jobbet gör med oss, för att prata om varför meningsfullhet så ofta saknas, och hur vi kan skapa den.

Hur arbetet bidrar till våra liv
David har jobbat som vårdare för funktionshindrade och har en lång facklig bakgrund från Kommunal och Handelsanställdas förbund. De här rollerna har bidragit till hans intresse för frågorna om hur arbetslivet bidrar - och inte bidrar - till våra liv och till samhället.

Mer missnöje i arbetaryrken
Rapporten från Novus visar att det är fler i arbetaryrken och med kortare utbildningar som är missnöjda än i yrken med längre utbildning. Men nöjdheten beror också i hög grad av arbetsgivaren.

Kortsiktighet och otrygghet
I arbetsmiljöer där upplärningen är kort och personalomsättningen hög är det ofta större fokus på att pressa kostnader och då ökar risken för en bristande arbetsmiljö. Kvaliteten på arbetsmiljön kan också gå upp och ner med konjunkturen i många fall. Otrygga anställningar i gig-ekonomin kanske kan verka smart kortsiktigt men frågan är om det är så bra på lång sikt?

Engagerade medarbetare förbättrar verksamheten
För det som ökar medarbetarnas engagemang är också bra för verksamheten, menar David och det stämmer väl överens med forskningen. "På golvet" ser man annat än man ser från mötesrummet så varje verksamhet gynnas av medarbetare som är just engagerade i verksamheten och som vill bidra med kunskap och förbättringsförslag.

Risker och möjligheter
När så många upplever att de har meningslösa jobb - finns det hopp för en mer positiv utveckling? David ser både risker och möjligheter. Pandemin är en hälsokris men också en existensiell kris. Vi har konfronterats med frågor om hur vi lever våra liv, hur vi använder vår tid och våra resurser. David tycker att mottagandet av hans bok, som har varit positiv i alla politiska läger, är ett tecken på att de här frågorna är mer aktuella än någonsin i breda skaror.

Samtidigt ser han en risk med att vi, när arbetslösheten ökar, börjar tycka att det där med att trivas på jobbet är en lyxfråga. Men det finns ingen motsättning mellan att motverka arbetslöshet och att skapa mening på jobbet.

David menar att en positiv faktor i Sverige är att vi har relativt höga lägstalöner. Då har arbetsgivare inte råd att betala människor för att göra onödiga arbetsuppgifter. Det har tvingat arbetsgivare att vara effektiva i tillsättandet av roller och det innebär också att de som har jobb verkligen behövs!

När blir jobbet meningslöst?
Vanliga anledningar till att man inte ser sitt jobb som meningsfullt är när:

 • jobbet aldrig är utmanande
 • jobbet är repetitivt och nästan kan göras i sömnen
 • jobbet inte ger möjlighet till gemenskap

Onödiga arbetsuppgifter
Nyttan med vissa arbetsuppgifter kan ifrågasättas. 12% av de tillfrågade i rapporten berättar att de gör arbetsuppgifter som de inte anser behövs men som de ändå blir tillsagda att göra så ofta som tre gånger i veckan. 29% gör det mer sällan. Men ändå! Det kan handla om insamling av data och dokumentation som inte gör någon nytta.

En fråga om demokrati
För David är det här i grund och botten en fråga om demokrati. Att få utrymme för autonomi och att känna sig lyssnad på är väsentligt för alla människor. Styrning och maktfrågor är dessutom avgörande för vilket samhälle vi skapar. På många arbetsplatser skulle fler behöva bli involverade och få påverka sin egen arbetsvardag.

Att låta människor utföra långt enklare uppgifter än de har kapacitet för är ett slöseri med mänskliga resurser. Visst är det viktigt att alla har ett jobb och det är förstås prio ett. Men det betyder inte att vi kan lämna frågan om arbetets innehåll därhän.

Lyssna mer
Vill du lyssna på mer insikter om meningsfullhet och meningslöshet på jobbet rekommenderar vi vårt avsnitt 78: När det känns meningslöst på jobbet.

Vår samarbetspartner Twitch Health hjälper sina kunders medarbetare att ta hand om hela hälsan.  Länsförsäkringar Sak Affärsområde Företag & Återförsäkring ville att medarbetarna skulle lära sig mer om ergonomin och få konkreta verktyg för att förbättra den i vardagen.

Med hjälp av Twitch Health arrangerade de en digital workshop med både teori och praktiska övningar. Effekten blev att medarbetarna började hjälpas åt och påminna varandra om att röra på sig regelbundet under en arbetsdag. Läs mer om hur Länsförsäkringar Sak gjorde här.

Vår samarbetspartner Motivation.se har många artiklar som handlar om att känna meningsfullhet på jobbet. Vi har valt ut en som handlar om att det finns meningsfullhet i produktiviteten - om vi fokuserar på rätt saker, vill säga.

May 6, 2021

Lycka är lika eftertraktat som svårfångat. Men gör vi rätt saker på jobbet kan arbetet faktiskt ge oss lycka, berättar psykologen och författaren Katarina Blom.

En hel del av det som får oss att känna oss lyckliga kan vi få del av genom våra jobb, med rätt förutsättningar. Vi kanske är färre som känner så idag, mitt i en stor kris för både hälsa och ekonomi. Men även kriser innehåller möjligheter.

Katarina Blom är psykolog, föreläsare och författare, känd bland annat för sitt Ted Talk You don’t find happiness, you create it.

En nyanserad blick på lyckan
Hon vill att vi ska montera ner missuppfattningar om lycka och välbefinnande och nyansera det med en mer mänsklig blick. Livet befinner sig i ständig rörelse och så även våra känslor. Det är sunt och ett tecken på att vi är levande. Att inte vara lycklig hela tiden är helt ok. Vårt känsloliv fluktuerar, så är det och så ska det vara.

Reflektion och självkännedom
Det ligger i den mänskliga naturen att ständigt vilja ha mer och göra saker bättre, säger Katarina. Det är egenskaper som har hjälpt människor att överleva i årtusenden. Men det kan också göra oss ständigt missnöjda med det vi har och är. För att våra urgamla hjärnkonstruktioner ska få balans kan vi träna på att vara nöjda och odla tacksamhet. Det kräver reflektion och självkännedom.

Lycka på jobbet

Katarina säger att vi mår bra av att anstränga oss. Arbetet kan vara en bra plattform för meningsfullhet och tydlighet. Att höra till ett sammanhang och få bidra till något större än oss själva skapar välbefinnande.

Det finns många teorier om vad vi behöver för att må bra som man kan använda på arbetsplatsen. En av dem sammanfattas med akronymen PERMAH:

 • Positiva känslor
 • Engagemang
 • Relationer
 • Mening
 • Ansträngningslycka (ett ord som inte finns i svenskan men som Katarina tycker att vi skulle behöva)
 • Hälsa

Vilka är lyckligast i arbetslivet, då? Det är svårt att säga, berättar Katarina, men i en studie kunde man se att de som är högst upp och längst ner i hierarkin är de mest ensamma.

Lycka och välbefinnande i kristider 
Det är mänskligt att bli stressad och problemfokuserad när vi känner oss oroliga och hotade, säger Katarina. Men det gör oss tyvärr inte till några bra problemlösare. Vi kan behöva hejda våra impulser, förstå våra känslor och stanna upp och reflektera innan vi agerar.

Som ledare i kris finns det två vanliga misstag. Det ena är att göra för mycket. Det andra att helt avsäga sig ledarskapet. Den gyllene mellanvägen är att sätta systematiska mål i små steg och att hitta engagemanget i vad alla i en organisation kan fokusera på tillsammans.

Basbehov och relationer
Och för oss alla är det särskilt viktigt när livet är tufft att vi tar hand om våra basbehov som motion, mat och relationer. Vi har stora möjligheter att påverka varandras mående genom hur vi relaterar till varandra.

Katarinas råd är att vi kan tänka som en besättning på en u-båt och ställa oss frågan: hur ska vi klara detta tillsammans? Vi människor är byggda för att hantera utmaningar och det bästa vi kan göra är att hitta möjligheterna i de utmaningar vi står inför.

Vår samarbetspartner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har flera bra artiklar om både känslor och beteenden. Den här veckan tipsar vi om ett filmklipp om varför vi borde fira att pandemin har gett oss en paus. Talare är Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan i Stockholm som många känner till från hans sommarprat.

Apr 29, 2021

Mental tuffhet är förmågan att hantera tvivel, oro och annat som hindrar dig från att lyckas med en uppgift. Vår gäst Joakim Wedlund berättar mer.

Joakim Wedlund är advokaten som läste psykologi och nu är verksam som exekutiv coach. Ett av de verktyg Joakim använder är begreppet mental tuffhet. Det är ett psykologiskt begrepp som har funnits i över 20 år med stark evidensbas. Syftet med forskningen bakom begreppet är att bättre förstå hur vi hanterar utmaningar och press och det används inom sport, utbildning och i näringslivet.

Hur vi fungerar under press
Att testa och kartlägga sin mentala tuffhet är ett sätt att få syn på hur vi tänker och agerar i pressade situationer.

- Det är ett smalt personlighetsdrag, förklarar Joakim, som bara speglar en liten del av hur vi är. Det är också flexibelt och det betyder att ens mentala tuffhet kan förändras genom livet. Få personer har mycket hög eller mycket låg mental tuffhet. Det följer en normalfördelningskurva helt enkelt.

Syftet med att testa sin mentala tuffhet är att komma till självinsikt för att förstå och reglera sig.

De fyra dimensionerna av mental tuffhet är:

 1. Kontroll - vad har vi för kontroll över livet och våra känslor?
 2. Utmaning - hur vi ställer oss till nya situationer, risker och hur vi ser på att lära oss. Ser vi misslyckanden som en möjlighet till lärande eller inte?
 3. Hängivenhet - hur målfokuserade är vi? Hur prestationsfokuserade?
 4. Självförtroende - för egna förmågor och förmågor i samspel med andra.

Kontroll
En person som har hög känsla av livskontroll säger ofta ja och kan ha en tendens att överskatta sin förmåga och underskatta risken. En person som har hög känslokontroll känner inte mindre känslor än andra men kan i större utsträckning välja hur den hanterar en känsla.

Utmaning
Vad gäller utmaningar kan det handla om hur man möter risker. Att vara hög eller låg här har olika för- och nackdelar. Den som är positiv till nya situationer kommer att vara med om fler nya saker och få fler erfarenheter. Men det kan också slå över till en för hög riskbenägenhet.

Hängivenhet
Hängivenhet är också en tudelad egenskap. Det handlar både om att sätta mål och att sen driva mot dem. Är man lägre på målfokusering kanske man behöver hjälp med att sätta mål. Är man hög på prestationsfokus kan man ha svårt att inse när man ska ge upp!

Självförtroende
Självförtroende handlar om vilket förtroende man har för sina egna förmågor. Den med högt självförtroende är inte beroende av extern uppskattning i samma utsträckning som en person med lågt självförtroende.

Hur viktigt är det?
Slutligen: är det viktig att vara mentalt tuff? Joakims svar är: det beror på. För sin personliga utveckling kan det vara bra att kartlägga situationer och sammanhang där man är tuff respektive känslig för att få syn på vad man kan förbättra.

Den som är mentalt tuff har lättare att hantera svängningar i livet än någon som är känslig. Samtidigt kan en sån person ha utmaningar i sociala sammanhang.

En väg till självkännedom
Verktyget mental tuffhet kan vara bra för både individer och grupper som en väg till ökad självkännedom och bättre samarbete. Men man behöver ha en dialog kring resultatet och inte se det som ett facit eller att man blir stoppad i ett fack.

Blir man nyfiken på att göra testen behöver man göra det hos någon som är certifierad. Om du vill läsa mer och komma i kontakt med Joakim kan du göra det på Oxy Groups hemsida.

Vår samarbetspartner Twitch Health hjälper många stora företag att skapa framgångsrika hälsosatsningar som verkligen får effekt.

Några framgångsfaktorer som Twitch listar är:

 • Förankring av satsningen hos ledning, chefer och medarbetare.
 • Använda insatser som har bevisad effekt/evidens.
 • Arbeta systematiskt och långsiktigt i en tydlig riktning.
 • Prioritera aktiviteter som leder företaget närmare målet.
 • Erbjuda målgruppsanpassade och lättillgängliga aktiviteter på olika nivåer
 • Tillämpa både individ och organisationsperspektiv.
 • Säkra tydlighet i roller, ansvar och resurser.

Just nu gör Twitch Health en gedigen och framgångsrik satsning på det de kallar Twitch on Demand - digitala hälsolösningar som är tillgängliga hur och var du än jobbar.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sverges ledarskapssajt - har många artiklar om mental kapacitet. Den här veckan har vi valt ut en om mentaliteten bakom höga prestationer.

Apr 22, 2021

I en tid när teknikutvecklingen går rasande fort behöver vi sätta människan i fokus. Kanske är det framtidens allra viktigaste fråga?

Tidigare var HR en funktion för stöd kring arbetsmiljöfrågor, kompensation och förmåner och rekrytering. Det är fortfarande på agendan. Men under senare år det blivit tydligt att HR behöver ta ett större och mer strategiskt grepp. Inte minst för att värna medarbetares hälsa, integritet och utveckling i den digitalisering som alla organisationer genomgår.

Det har också visat sig att företag som har HR i ledningsgruppen presterar bättre inom ledarskap, värderingar, tydlighet och förändringsförmåga. Vi bjöd in Lena Bjurner, generaldirektör på Sveriges HR-förening till ett samtal om HRs roll nu och i framtiden.

Rusta för digitaliseringen
Enligt henne rustar en modern HR-avdelning organisationen för digitaliseringen och jobbar nära ledarna med att genomföra den. HR kan med fördel driva frågan om hur man jobbar med ett livslångt och dagligt lärande istället för det gamla sättet: att skicka medarbetare på kurs då och då. För att inte tala om hälsa och välmående, en fråga som enligt Lena är helt avgörande för verksamheters framgång.

Framtidens hybrida arbetsplatser
Just nu funderar många verksamheter på hur arbetsplatsen ska vara utformad efter pandemin. Vad ska vi ha kontoren till i framtiden? Hur samarbetar vi i en hybrid, flexibel verklighet när vissa är på kontoret och andra hemma? "Hybrid" och "flexibel" är ledord som alla ledningsgrupper måste ta ställning till, enligt Lena.

AI, lärande och etik
Hon ser också att HR har en viktig roll i att hantera etiska frågor nu när AI på allvar kommer in vår arbetsvardag. Vad gör vi med all data, vilka ska kunna se den och varför? Lena ser AI som värdefullt för både lärande och rekrytering men det är fortfarande människan som ska vara i fokus. Här har HR en betydelsefull framtidsroll.

HR Data Detective - något för dig?
Harvard Business Review har i en omtalad artikel listat 21 potentiella framtidsjobb inom HR. Vad sägs om till exempel Director of Wellbeing, Future of Work Director, HR Data Detective eller Human-Machine Teaming Manager? Läs mer i artikeln HR jobs of the future.

Vår partner Twitch Healths tjänst Twitch on Demand har inte bara varit en väldigt smart lösning under pandemin. Digitala hälsotjänster blir allt mer en självklarhet i ett modernt hälsoarbete. I appen för Twitch on Demand kan du:

 • Hitta pass för styrka, kondition, mindfulness, rörlighet och pausrörelser.
 • Följa program på 4-12 veckor med dagliga uppgifter.
 • Se föreläsningar om ergonomi, fysisk aktivitet, sömn mm.
 • Chatta med hälsocoach.
 • Följa din egen utveckling och hälsa.
 • Peppa dina vänner, skapa och gå med i sociala grupper. Läs mer om Twitch on Demand här.

Vår samarbetspartner Motivation.se har många artiklar som handlar om ledarskap och medarbetarskap och om HR och idag har vi valt en artikel vi lånade uppgifter ifrån i inledningen: Många fördelar med HR i ledningsgruppen.

Apr 15, 2021

Har vi tid över till annat än jobbet i livet? Framför allt: har vi energi till både och?

Definitionen av work-life balance enligt OECD bygger på hur många av dygnets timmar tid människor lägger på jobb respektive vila och familj, vänner och intressen. Men att ha balans i livet handlar ju också om att ha energi kvar till annat när man kommer från jobbet!

De flesta stora organisationer har work-life balance som, om inte ett kärnvärde så iallafall ett område man fokuserar på och påstår är viktigt. Trots det vittnar många som vittnar om att de inte får ihop sin vardag vare sig vad det gäller tid eller energi.

Hjärnan kan inte bara mata på
Dessutom vet vi idag mer än någonsin om hur hjärnan funkar och den klarar inte att bara mata på i det oändliga. Det kan vara svårt att visa vad vi faktiskt gjort när jobbet vi gör är abstrakt till sin natur. Då blir tiden vi tillbringar uppkopplade vid en dator eller en telefon ett sätt att visa oss produktiva och flitiga inför omvärlden och oss själva.

Hur som helst är en sak säker: det måste gå att skapa balans trots att vi har ett jobb som engagerar och/eller utmanar oss!

Lagmässigt och strukturellt har vi mycket på plats i samhället med stark föräldraförsäkring, OSA 2015:4 och annan arbetsmiljölagstiftning. Utmaningarna sitter mer i kultur, processer och beteenden. Och som tur är är det sånt som vi kan påverka både tillsammans och för oss själva på jobbet.

Så fungerar "upptagensjukan"
Författaren och journalisten Brigid Schulte skriver i Harvard Business Review om "the busyness paradox" eller på svenska "upptagensjukan". Många av oss rusar genom arbetsdagen med stirrig blick och en känsla av stress i magen, betar av epost och springer mellan möten samtidigt som vi känner att vi aldrig riktigt får tid att jobba på riktigt. Det leder till att vi tar hem jobb och sitter på kvällar och helger för att bli klara med det där allra viktigaste.

När vi fokuserar på det som ger kortsiktig tillfredsställelse (beta av e-post och möten) tar tid från strategiskt planerande och leder till ett ständigt tillstånd av upptagenhet.

Så kan vi motverka den
Vår "upptagensjuka" är svår lösa på individnivå. Den behöver vi jobba med att tillsammans motverka på hela arbetsplatsen. Det här är några saker varje organisation och dess medarbetare kan göra:

Visualisera din lediga tid

Speciellt om vi är mer seniora kan det ha ett stort värde att vi visar vår lediga tid i vår synliga kalender. Det motverkar uppfattningen att "alla andra verkar jobba hela tiden."

Bokad tid för att förbereda, tänka och göra klart

Om vi fyller kalendern med möten och kortsiktiga insatser hinner vi aldrig reflektera, planera, utvärdera och leverera. Boka tid för det som inte har en deadline men som kanske är allra viktigast.

Visualisera abstrakt arbetsbörda

Kan vara svårt men den kompetensen ska finnas i organisationen. Vissa uppgifter kanske inte ser så stora ut för omvärlden men väger tungt på de personer som ansvarar för dem.

God möteshygien

Tänk efter du kallar till möte och var tydlig med syftet, vilka som ska komma och varför. Det spar tid, energi och gör att vi jobbar mot rätt mål.

Gör realistiska to-dolistor.

 1. Skriv ned vad som ska göras.
 2. Prioritera dem.
 3. Var realistisk när du beräknar hur mycket tid och energi de kommer att ta.

Hitta dina egna mentala strategier: i avsnittet pratar vi om att "dra ned rullgardiner" och "peka finger åt saker" - det handlar om att skapa perspektiv i livet och se vad som är verkligt viktigt.

Vår samarbetspartner motivation.se har många artiklar som berör ämnet work-life balance och idag vill vi lyfta en artikel om hur du kan bygga in återhämtning som en del av din prestation.

Apr 8, 2021

Alla pratar om innovation och alla vill vara innovativa - men hur gör man egentligen? 

Ett modernt sätt att arbeta med innovation är genom konceptet design thinking som samlar kraften i många olika perspektiv. Vi fick ett samtal med Fredrik Heghammar, vd och grundare av bolaget House of Sparks. Tidigare har Fredrik jobbat med bland andra Berghs School of Communication och Google Creative Lab i New York.

Snabba, intensiva sprintar
Fredriks och House of Sparks modell för att jobba med innovation och affärsutveckling går ut på att jobba i snabba men intensiva sprintar där alla kommer till tals och varje perspektiv tas till vara. Det handlar om att fokusera på vad slutanvändaren behöver snarare än att hitta på något och sen försöka sälja det.

Innovationsprocesser kan börja på många olika sätt. Ibland startar det med en idé, andra gånger med en utmaning som behöver lösas. Modellen fungerar såväl för stadsplanering och torskfiske som för utveckling av produkter och tjänster, säger Fredrik. Däremot kan utmaningen se annorlunda ut när man kommer ut ur en sprint än när man klev in i den, helt enkelt för att man har lärt sig att se på den med fler ögon.

I en sprint sätter man ihop 25-30 personer i 5-6 grupper och ser redan från början till att ha just många perspektiv representerade. Chefer förstås, men också de som gör jobbet och möter kunden. Representanter för kunderna får gärna vara med och olika slags experter. Men det är sällan experterna som kommer med de stora idéerna, säger Fredrik, de är ofta fast i sina silos. De som är nära kunden och levererar tjänster och produkter, däremot, vet mer om hur verkligheten ser ut.

Byta vingar medan man flyger
Sprintarna kan ta en halv dag, en hel dag eller två dagar och det handlar om att samla mängder av idéer och effektivt tratta ner dem till ett mindre urval för att till slut få fram ett antal prototyper att testa. Fredrik beskriver metoden som att "byta vingar medan man flyger". Att misslyckas och köra i diket då och då är en del av processen. Nyckeln är att skapa kvantitet för att hitta kvalitet. 

Oväntade resultat
Många gånger leder sådana här sprintar till oväntade resultat. Ett företag som tror att de ska göra kundtjänsten bättre med en app kan inse att det de verkligen behöver är att byta sladdar till telefonerna.

Strukturen A och O
Att ha en strukturerad metod är en absolut nödvändighet, likaså att ha en facilitator som leder processen. När tankarna sitter fast och man tänker "nämen det där går ju inte" kan facilitatorn vara den som släpper spärrarna genom att säga till exempel "ja men låtsas att det går då!"

För det är inte tekniken som håller oss tillbaka längre, säger Fredrik, utan våra hjärnor. Det är därför de olika perspektiven är så viktiga. Och vi kan inte innovera hela tiden. Men då och då behöver vi lämna våra vardagliga roller och samlas kring frågor som är viktiga att lösa för framtiden. 

Lär dig mer om innovation och design thinking genom att

Vår samarbetspartner Twitch Health har innoverat inom modern friskvård och tagit fram ett erbjudande som heter Twitch Digital. Det är ett enkelt, socialt och roligt sätt att aktivera medarbetarna på jobbet och en metod som ofta ger väldigt hög deltagandegrad. På ett företag med 800 medarbetare deltog hela 99%!

Programmet uppmuntrar rörelse, förbättrar sömn och sänker stress. Genom att skapa många små förbättringar hos individen, uppnås en stor kollektiv effekt. Programmet kan genomföras oberoende av plats och är alltid tillgängligt. Läs mer här.

Vår partner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har flera artiklar om innovation och vi har valt en film som handlar om hur flexibelt arbete  gynnar innovation. Den hittar du här.

Apr 1, 2021

Digital kommunikation underlättar livet, särskilt i en pandemi. Men många av oss lider av zoomtrötthet. Så här gör du dina digitala möten roligare och mer effektiva.

1. Ta ansvar för engagemanget
Det första och viktigaste tipset handlar om engagemang. Den som håller i mötet behöver aktivt ta ansvar för just engagemanget.

 • Ställ frågor och uppmana till interaktion. Gör det tydligt att alla förväntas delta.
 • I ett möte med färre deltagare, inled med att gå varvet runt och prata om förväntningar och behov.
 • I ett större möte, ställ retoriska frågor eller be deltagarna skriva svar på något i chatten.
 • Bryt av längre möten med breakout rooms, mentifrågor eller bara diskussion i chatten.

2. Tekniska tips

 • Ta hand om ljuset så att ditt ansikte är lite lagom belyst. Sitt vänd mot ett fönster eller använd en stående lampa på bordet. Om det inte går att se din mimik och dina ansiktsuttryck är det svårt att fullt ut ta del av vad du förmedlar.
 • Headset är ofta att rekommendera för att mötesdeltagarna ska höra dig bra och för att minimera annat ljud runt om dig där du befinner dig.
 • En extern skärm är bra för att kunna hålla koll på saker och anteckna samtidigt som du ser mötesdeltagarna.
 • Ställ datorn i ansiktshöjd om det är möjligt så slipper du stirra ner på de andra mötesdeltagarna.
 • Stå upp om du ska presentera något. Stående får vi bättre tillgång till våra röstresurser och vårt kroppsspråk än när vi sitter ner.
 • Titta in i datorns kamera när du pratar om du på allvar vill påverka och engagera. Det är konstigt att inte kunna få ögonkontakt men det är när du tittar in i kameran som andra upplever att du tittar på dem.

3. Under mötet

 • Prata om syfte och struktur i början av mötet. Varför har ni mötet, vad ska det leda till och hur kommer det att gå till?
 • Uppmuntra deltagarna att ha sina kameror på så att alla kan se varandra. Det gör mycket för engagemanget att se riktiga ansikten. Självklart finns det tillfällen när det inte går eller passar av olika skäl men allt för ofta leder avstängda kameror till en stum och trist stämning under möten.
 • Ta pauser och byt position. Uppmuntra deltagarna att stå upp när de vill och att byta position då och då. Numera sitter många fast framför datorn hela arbetsdagen både när man jobbar på egen hand och när man är i möten. Därför är det extra viktigt att pausa och att växla arbetsposition då och då.

4. Retoriktips för dig som ska tala

 • Hantera nervositet genom att fokusera mindre på dig själv och mer på ämnet och deltagarna. Ett sätt är att ställa frågor och interagera med dina lyssnare. Ett annat är att fokusera på ämnet och vad du tycker är intressantast med det.
 • Väck intresse genom att inleda med något som förvånar eller utmanar. Undvik, om du kan, att berätta om ditt ämne från A till Ö eller i en särskild tidsordning. Börja med det mest intressanta, kanske en utmaning eller ett problem som behöver lösas.
 • Skapa igenkänning genom att beskriva situationer (dråpliga, roliga, frustrerande) som många känner igen från sin vardag.
 • Använd tretal eller femtal för att summera då och då. Det ger tydlighet och klarhet för lyssnarna.
 • Behöver du argumentera, ta även upp och bemöt det starkaste motargument du kan tänka dig. Och avsluta med ditt mest kraftfulla argument.

Vår partner Twitch Healths kund Handelsbanken ville ge sina medarbetare redskap för att jobba med hela sin hälsa. Lösningen blev en global digital hälsoutmaning, Handelsbankens Health and Wellbeing Challenge, som hittills har engagerat tusentals medarbetare. Målet var att ge inspiration till hälsosamma beteenden och befästa goda vanor. Bland aktiviteterna fanns sånt som att ha kvalitetstid med en annan person, att ta mikropauser och att vistas i naturen. Något att inspireras av!

Vår samarbetspartner Motivation.se, Sveriges ledarskapssajt har många artiklar på att verka i det digitala. Den här veckan har vi valt en som handlar just om att hålla bättre digitala möten.

Mar 25, 2021

Våra förväntningar styr hur vi presterar. Stefan Söderfjäll berättar hur vi lyfter människor istället för att bromsa dem.

De människor som möts av höga, positiva förväntningar presterar bättre än om förväntningarna är låga. Det här kallas inom psykologin för Rosenthal-effekten och hänger ihop med att vi beter oss annorlunda mot dem vi förväntar oss storverk av jämfört med människor vars förmågor vi inte riktigt tror på.

Vilka felaktiga förväntningar har du?
Eftersom vi vet att förutfattade meningar är något vi alla går omkring med innebär det att vi behöver fundera på vilka felaktiga förväntningar vi själva projicerar på människor runt om oss. Särskilt viktigt är det här förstås för ledare som har till uppgift att hjälpa andra att prestera och utvecklas.

Testa att förändra beteendet
Att förändra hur vi tänker och känner tar tid. Men om vi har blivit medvetna om att vi har negativa eller låga förväntningar i något sammanhang och vill förändra det kan vi börja med att förändra våra beteenden. Fundera på hur mer positiva förväntningar skulle påverka ditt beteende. Hur skulle du till exempel inleda ett möte eller hälsa på någon i så fall? Testa ett nytt beteende och se vad som händer.

Att se världen som föränderlig
Den här sortens reflektion kring egna förväntningar och beteenden kan ge goda resultat. Här är Carol Dwecks forskning om growth mindset ett stöd där hon pratar om ett growth mindset som handlar om att man ser en förbättringspotential kontra ett fixed mindset som mer handlar om att något är som det är.

Tydlighet A och O
Det kan vara bra att vara transparent i sina förväntningar, speciellt om det handlar om farhågor. Ofta är vi inte så öppna och ärliga för att inte stöta oss med andra menar Stefan Söderfjäll men vi tjänar på att vara mer raka, på ett respektfullt sätt förstås.

Otydliga förväntningar ligger också till grund för både stora och små problem inom organisationen och då handlar det om att göra dem tydliga.

Hos vår partner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - hittar du artikeln Har du höga förväntningar på dig själv?? Den handlar om att den som har en försiktigt optimistisk syn på sin egen potential ökar sina möjligheter att uppnå sina mål. Det du förväntar dig tenderar att bli en självuppfyllande profetia. 

Mar 18, 2021

Vi firar 5 år som podd med att prata om en brännhet framtidsfråga: Hur bygger vi hälsa och gemenskap digitalt när den fysiska arbetsplatsen kan vara lite var som helst?

Det har gått fem år sen vi bestämde oss för att podda om det här med hälsa på jobbet. Vi hade tröttnat på att många såg hälsa som individuella val om träning, mat och tankar om stress. Vi ville börja på organisationsnivå. Vi ville väcka frågor om hur man bygger en stöttande miljö för både trygghet och utveckling där människor mår och presterar bra.

Våra frågor är högt på agendan
Idag tycker vi att de här ämnena faktiskt ligger högt på agendan i många bolag. Det har blivit populärt att åtminstone prata om kulturen och det är alltid en god start oavsett hur långt man har kommit. Medvetenheten om psykisk ohälsa har ökat även om ohälsotalen tyvärr har ökat detta pandemiår.

Digital hälsa hett just nu
När vi nu firar 5 år - hurra! - som podd var det självklart vilket ämne vi skulle välja. Ett område där utvecklingen har gått rasande fort, inte minst det senaste året: digital hälsa. Som gäst bjöd vi in Fredrik Karlsson, vd hos vår samarbetspartner Twitch Health.

2020 - omställningens år
Som så många andra har Twitch Health gjort en tvärsnabb omställning under 2020. De naprapater, personliga tränare, massörer med flera yrkesgrupper som brukade vara ute på arbetsplatser är inte det idag. Istället har bolaget anställt innehållsproducenter för att kunna skapa innehåll till en mängd digitala hälsotjänster. Och det går förvånansvärt bra. Även kunderna har ställt om och allt fler har vant sig vid att samlas kring hälsofrågor och träning i digitala forum.

Digitala fördelar
Även om många längtar efter fysiska möten och gemensam träning så har det digitala skiftet stora fördelar.

- Tidigare försökte man ofta hitta enstaka aktiviteter som kunde tilltala så många som möjligt. Men det blir ju väldigt trubbigt, säger Fredrik.

- Med digitala mötesplatser är kontaktkostnaden lägre. Det är lättare att erbjuda en större bredd av aktiviteter och forum där var och en väljer själv.

Tusen arbetsplatser istället för en
Alla jobbar inte hemma men många gör det just nu. Istället för en stor arbetsplats blir det kanske tusen individuella arbetsplatser. Hur gör man då för att ge alla medarbetare goda förutsättningar för hälsa och goda val?

- Ergonomi var tidigare ett begrepp som fick många att harkla sig och checka ut, säger Fredrik och skrattar, men idag är det högaktuellt. Många behöver hjälp med hur man får arbetslivet att funka när man ska sitta i digitala möten och kanske samsas med hemmastuderande ungdomar, husdjur och grannar som renoverar ...

Digital ergonomi
Ergonomi handlar inte bara om hur vi sitter, står och pausar vid vår arbetsplats. Det handlar också om hur vi organiserar det som är i våra datorer.

- Om du stirrar in i en skärm stora delar av dagen, då är det din arbetsplats. En vanlig tjänsteman kan tillbringa 30% av sin arbetstid framför en dator och leta efter information i uppemot hundra olika system. Hur rofyllt och bra för hjärnan är det? säger Fredrik.

Det här är en fråga som har blivit mer strategisk och som har en bäring på företags överlevnad. Man kan inte lägga allt ansvar på individen. Det är upp till organisationen att ge var och en bra verktyg för att hantera även den digitala miljön.

Gemenskap är det som efterfrågas mest
Och även om vi har börjat dela med oss av allt från löpning till yoga och sömn i digitala forum är det något annat som har efterfrågats allra mest inom hälsa det senaste året, säger Fredrik: nämligen gemenskap. Behovet av att bygga det sociala sammanhanget utanför produktionsintensiva zoom- eller teamsmöten är stort.

Framtidens arbetsplats är flexibel
Inom det här området är det många som framtidsspanar om hur vi kommer undan ensamhet och "zoom fatigue" och samtidigt behåller flexibiliteten. Det talas om flexibla modeller som "3, 2, 2" alltså tre dagar på kontoret, två dagar hemma och två ledigt. Bolag som Spotify myntar begrepp som WFA: work from anywhere. Det här är en fråga det surras om mycket just nu och alla måste ta ställning till den: Hur ser framtidens arbetsplats ut?

Gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut allt mer. Samtidigt förväntar sig allt fler att arbetsgivaren ska ta ett större ansvar för deras liv, något som bland andra Harvard Business Review har skrivit om.

Pandemin en väckarklocka
- Förhoppningsvis har pandemin varit en väckarklocka och hjälpt oss att uppmärksamma att hälsan i samhället är ojämlik. Vi behöver bli bättre på att jobba med tidiga insatser, med prevention och promotion och hitta de friskfaktorer som gör att vi slipper må dåligt och bli sjuka, säger Fredrik. Alla företag har så mycket att vinna på det här och i många branscher pågår en enorm kraftsamling kring frågan om hälsa på arbetet.

Det är en bra sammanfattning: de stora samhällsutmaningarna kan vi bara lösa tillsammans. Alltså är det inte så konstigt att det är "tillsammans" som efterfrågas mest just nu.

Vår partner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - spanar om hur viktig kompetensen om välmående är. Framgångsrika verksamheter ser hälsa som affärskritisk. Läs mer i artikeln Hälsa och välmående - en viktig kompetens.

Mar 11, 2021

Vi är långt ifrån jämställda, varken hemma eller på jobbet - och pandemin har backat bandet. 

Stiftelsen Allbright rapporterar att coronakrisen har bromsat jämställdhetsarbetet och att listan på bolag utan kvinnor i ledningen växer. Tankesmedjan Ownershift visar att kvinnor bara äger hälften så mycket företag, aktier, mark och fastigheter som män. Pandemin har slagit hårdare mot kvinnor genom ekonomisk kris, skolstängningar och ökat våld i hemmen.

Vi tog hjälp av Fanny Widman som driver podden Fannys förebilder, för att prata om vad vi kan göra åt det här. Fanny, med bakgrund som säljare inom IT och media, startade sin podd i frustration över den ojämställdheten hon själv upplevde.

Samma möjligheter för alla
Jämställdhet, säger Fanny, innebär att alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, inte bara om jämn fördelning av kön i arbetslivet och lika lön för lika arbete. Vi ska ha en jämn fördelning av makten i samhället. När vi är jämställda kan vi behandlas och bedömas som individer och inte utifrån kön som det ofta är nu.

Medvetenhet är första steget
En nyckel till förändring är att bli medveten om den obalans som finns och vilka uttryck det tar sig runt omkring oss varje dag. Vi har vant oss vid skeva normer och ser inte alltid klart på situationer när kvinnor förminskas i vardagen. Varför pratar vi så ofta om kvinnors utseende och varför upplever vi att kvinnor tar för mycket utrymme när de pratar lika mycket som män?

Kvinnor förminskas - och förminskar
Fanny upplever också att många kvinnor ursäktar sig när de tar plats med uttryck som "jag har en liten idé". När hon själv har ställt frågor till sina följare insåg hon att många håller inne med idéer och håller tillbaka sig själva. På frågan varför fick hon svaret "jag vill inte ta för mycket plats".

Våga snacka jämställdhet!
Vad ska vi göra då? Vi behöver bli medvetna om hur vi bemöter kvinnor respektive män i vardagen och vi behöver våga prata om det, i alla rum och sammanhang. Jämställdhet borde vara en naturlig del av de samtal vi har på jobbet tycker Fanny. Så vi lär oss att se de skevheter och obalanser som finns.

Blir du nyfiken på att höra hur framgångsrika kvinnor inom politiken och näringslivet har hanterat sexism och orättvisor kan du läsa Fannys bok Det är nog nu, där hon har intervjuat kvinnliga ledare som Amelia Adamo, Hélène Barnekow, Annie Lööf och Ebba Busch.

Vår samarbetspartner Motivation.se har flera artiklar om jämställdhet. Denna vecka har vi valt en som handlar om att jämställdhet handlar om att bestämma sig. Det hoppas vi att ni vill göra i ord och handling!

Mar 4, 2021

Ibland känns det inte meningsfullt på jobbet. Vad gör man då? 

Hög meningsfullhet hittas ofta hos dem som jobbar i människovårdande yrken. I ett större perspektiv kanske vi alla kan hävda att vi vårdar människor som en del i vår roll - inte minst oss själva och våra kollegor. Men oavsett vilket, vad gör man när det känns meningslöst?

Förresten måste just jobbet vara så meningsfullt? Kan det inte räcka med att göra ett bra jobb och vara glad för lön den 25:e?

Till att börja med: vi kan ha högt engagemang för jobbet utan att för den sakens skull vara särskilt motiverade till de specifika arbetsuppgifter vi ska ta oss an.

Vi delade in resonemanget i tre delar:

 1. Att inte känna meningsfullhet i sin roll
 2. Att känna meningsfullhet i livet men inte ha det förväntade engagemanget på jobbet
 3. När arbetsplatsen som helhet känns fel

När du ifrågasätter din roll
I det första fallet pratar vi om hur man kan hitta meningsfullhet i och kring sin roll, om organisationens stora vision känns för långt bort och för abstrakt. Meningsfullhet kan vara att känna att man gör sitt jobb på ett bra sätt. Att jobba med att hitta mening där man är och verkar.

Job Crafting handlar om att vara med och själv skapa mening för sin roll. Vi pratar om exemplet från sjukhuset där lokalvårdarna tog ut svängarna rejält i sina roller och gjorde saker som skapade värde för dem och andra på arbetsplatsen.

Är det ok att vara nöjd med jobbet men inte studsa in?

När engagemanget inte är på topp
Vi ifrågasätter om man måste vara så superengagerad hela tiden för att göra ett bra jobb? Vi tror inte det, även om engagemang i sig förstås är bra.

När det ändå känns helt fel
Bolla med vänner du litar på. Tänk långsiktigt och ta hjälp av andra för att reda ut begreppen – vad är det egentligen som är fel och vad kan och vill du göra åt det? Ska du förändra något just nu eller på sikt?

Bullshit jobs, finns de?
Vad som är bullshit beror på hur man definierar ordet. Om ingen kan se någon nytta i det man gör på jobbet är uppgiften förstås meningslös för organisationen. Däremot kan en till synes meningslös uppgift vara meningsfull i det avseende att lönen som intjänas möjliggör välmående för en familj.

Antropologen David Graeber har skrivit en bok på ämnet och 2013 publicerade han den här artikeln i Strike som blev viral. Det visade sig att väldigt många tycker att deras jobb suger!

Ett hållbart engagemang?
Kanske kan vi bli mer hållbara i vårt engagemang genom att jobba lite mindre? Kanske går det att få loss lite tid från jobbet till det där som vi alltid känner att vi inte hinner med? Tänk om vi hade två timmar extra varje dag till att utveckla en hobby, röra på oss till och från jobbet, umgås mer med familj och vänner? Vara lika engagerad på jobbet, men på färre timmar?

Hos vår samarbetspartner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - finns massor av artiklar på ämnet och vi har valt  en artikel som handlar om hur det kan leda till högre engagemang att utveckla medarbetarna. Den är skriven av en av våra favoritskribenter på Motivation.se, Jim Wallenberg. Här är den: Utveckla-medarbetarna-och-skapa-engagemang.

Feb 25, 2021

Inflytande behöver vi alla i någon mån. Men hur får vi det?

För att få utvecklas på jobbet, bli lyssnade på och kunna påverka behöver vi ett visst mått inflytande i våra arbetsliv. Men inflytande ligger nära makt och makt är ett ord som många har negativa associationer till. Varför är det så egentligen?

Kanske för att inflytande låter som påverkan medan makt låter som att man bestämmer över någon annan. Men även makt vill vi väl ha, eller?

I en artikel i Harvard Business Review läste vi några tips om hur vi kan öka vårt inflytande på jobbet. I det här avsnittet går vi igenom tipsen och diskuterar dem.

1. Odla relationerna
Det är smart av flera skäl att lägga tid på att lära känna sina kollegor och visa dem intresse. Dels gynnar det dig. Den dagen du vill föra fram en idé och vill att folk lyssnar på dig har du bättre förutsättningar om du har goda relationer med kollegor.

2. Lyssna innan du försöker övertyga
Vi går alla omkring med våra egna to-do-listor i huvudet. Distraktionen är överallt och vi slits mellan skärmar och verkligheten. Men för att dina medarbetare och kollegor ska respektera dig behöver du då och då ge dem ditt 100%-iga fokus. Fråga vad de tycker och be dem om råd regelbundet. Då visar du att de respekterar dig och du får respekt tillbaka.

3. Tänk på ditt kroppsspråk.
Att stå upp med öppet bröst och armarna avslappnade på sidorna kan kännas blottande för den som inte är van. Men det signalerar självförtroende. Går du runt med gamnacke och mumlar blir det mindre intressant att lyssna på dig.

4. Välj ett område att bli expert på
Vidareutbilda dig, gå nätkurser och delta i konferenser. Skaffa synliga bevis på vad du kan och bidra till företagets interna kunskapsdelning. Det gynnar dig, dina kollegor och organisationen där du jobbar.

Att bli experten på något är ett annat sätt att skapa inflytande och visa att jag har förmågan att lära. Kanske kan jag vara den som knäckt något verktyg i det digitala? Eller något annat, och bjud på din kunskap till andra, det inger förtroende och möjliggör kanske kontakt med andra likasinnade Visa det gärna, kanske i din titel

5. Var strategisk
Gör en "powermap". Rita upp vägen till dina mål. Vad vill du? Vem kan stötta? (Närma dig dem). Vem skulle kunna lägga hinder i vägen? (Avväpna deras argument). Det handlar inte om att trampa ner någon annan utan om att skaffa dig själv de bästa förutsättningarna.

Ge folk vad de vill ha
Ta reda på vad människor i din organisation behöver. Kanske särskilt de som kan hjälpa dig att få inflytande. Fundera på vad du kan göra för dem utifrån ditt expertområde.

Det är viktigt att det vi försöker genomföra faktiskt skapar värde, då är det fint att skaffa inflytande!

Vår samarbetspartner Twitch Health har en högaktuell och lättillgänglig tjänst som heter Twitch on Demand. Den hjälper dig träna hemma, följa program och framsteg, boosta vänner och gå med i sociala grupper för ökad motivation. Du får tillgång till pass och program, från lugna mindfulness och pausprogram till högintensiv konditionsträning. I appen hittar du också föreläsningar inom ämnen som hemma-ergonomi, sömn, träning och kost.

Vår samarbetspartner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har en riktigt bra artikel om det här med inflytande och makt som vi vill tipsa om den här veckan. Den heter Har du makten att påverka? och i artikeln reder författaren ut det här med när makt är negativt och när det är positivt och att vi alla på ett eller annat sätt behöver påverka vår omgivning.

1 2 Next »