Info

Health for wealth

Health for wealth handlar om hållbar hälsa på jobbet. Alla vill ha en stark organisationskultur och ett gott ledarskap - men hur gör man för att lyckas? Vi söker svaren. Läs mer och kommentera på www.healthforwealth.se /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Health for wealth
2022
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


All Episodes
Archives
Now displaying: June, 2021
Jun 17, 2021

Vad händer med oss när vi bara ses digitalt? I årets sommaravsnitt pratar vi om konsten att inte umgås: det vi alla har tvingats tränat på under pandemin.

Pandemin har haft oss i sina klor en längre period nu. Hur har det påverkat oss som individer? Våra möjligheter och våra rättigheter? Vad gör den påtvingade sociala distansen med oss?

Vi bjöd in Per Naroskin, psykolog, föreläsare, författare och känd radioröst från bland annat Spanarna för att prata om det här.

Digitala möten tröttar
Vi människor är bra på att anpassa oss. Och nog har vi anpassat oss under pandemin. Inte minst med ett oändligt antal timmar i digitala möten där vi tappar vi stora delar av kommunikationens komplexitet. Det får våra hjärnor kompensera för och det blir tröttande.

Begränsade och beskurna
Dålig bildkvalitet gör att hjärnan försöker fylla ut glappen i det vi inte riktigt ser. Dessutom ser vi bara en väldigt begränsad del av miljön kring de andra personerna och missar mycket information som har med kroppsspråk och den omgivande miljön att göra. Vi blir beskurna och tråkiga!

Vi kan inte heller flyta in och ut ur samtalet lika smidigt som vi gör när vi ses. Istället pratar vi lätt i mun på varandra. Dessutom måste vi ofta se oss själva. Vi känner oss betraktade och väldigt medvetna om vårt minspråk. Samtidigt kan våra ögon aldrig mötas på riktigt. Vi har för mycket och för lite information på samma gång.

... och digitala fördelar
Det finns förstås fördelar också. Alla har var sin lika stor bildruta i ett digitalt möte, oavsett hur mycket inflytande man har på jobbet. Ingen behöver resa. Vissa trivs också med att slippa "kallpratet" medan andra saknar just det. Oavsett vad vi har för mötesformer behöver vi vara tydliga med vilka möten vi ska ha och vad de ska vara till för. Information kanske kan ligga på intranätet och frågorna diskuteras på ett möte?

Ökad övervakning
Under pandemin har vi också accepterat stora inskränkningar i våra friheter och vår integritet, för smittspårningens och pandemibekämpningens skull naturligtvis. Men riskerna med teknik som övervakar oss är att vi sällan backar när tekniken väl är på plats. Vi vänjer oss istället gradvis och slutar så småningom att ifrågasätta den. Dessutom kan makthavare som saknar respekt för demokratin få för sig att använda tekniken på helt andra sätt än vi en gång tänkte.

Det finns till exempel redan teknologi som arbetsgivare kan placera i medarbetares datorer och som möjliggör omfattande övervakning: hur mycket man använder tangentbordet, vilket ansiktsuttryck man har och vilket humör man ger uttryck för.

Längtan efter det fysiska
När vi nu har tillbringat så mycket tid i digitala rum är det viktigare än någonsin att få känna och använda sin fysiska kropp.  Vi är många som längtar efter mer fysisk kontakt med både människor och omvärlden.

Vi önskar alla våra lyssnare en sommar med mycket fysisk närvaro och med något som plötsligt har blivit en lyx: att få möta andras blickar på riktigt.

Vår samarbetspartner Twitch Health är måna om att få hälsoförändringar att hända på allvar. Därför jobbar de med Twitch Digitala Livsstilsprofil, ett vetenskapligt förankrat, enkelt och kostnadseffektivt sätt att kartlägga styrkor, risker och förbättringsområden inom livsstil och beteende. Personliga resultat till varje medarbetare och rekommenderade digitala verktyg för var och en beroende på behov.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar om det digitala arbetslivet. Vi har valt ut en som handlar om att ledarskap på distans faktiskt inte alls är något nytt under solen.

Jun 10, 2021

Det sämsta vi kan göra när någon i vår närhet drabbas av långvarig stress är: ingenting. Ta tag i problemen så tidigt som möjligt. Och ännu hellre: förebygg problemen genom att planera in återhämtning.

Stress och utmattning har tillhört den svenska folkhälsans största problem i årtionden. Det positiva är att medvetenheten har ökat och på många håll jobbar man aktivt med att förebygga stress. Men tyvärr kvarstår problemen fortfarande för många. 

David Waskuri är psykolog, socionom och författare till den nyutkomna boken “Nära gränsen - Så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad”. Vi bjöd in honom till ett samtal om vad man praktiskt kan göra om en kollega, medarbetare eller man själv drabbas av stress, oro eller utmattning.

Signaler att uppmärksamma
När du själv eller din kollega blir lättirriterad, känslig för krav som hen brukar tycka är ok, glömmer saker och har svårt att fokusera så är det tydliga signaler på allt för mycket och långvarig stress. Då behöver vi ta tag i situationen, prata om det och se till att avlasta.

Jobba förebyggande är bäst
Men allra helst ska vi jobba förebyggande så att vi slipper hamna i långvarig stress och riskera utmattning och depression. Att förebygga innebär att skapa stöttande rutiner så att man får in tillräckligt med återhämtning under en arbetsdag och en arbetsvecka.

Prioritera återhämtningen
Det kan kännas svårt att prioritera eftersom återhämtningen inte ger en synlig effekt direkt, till skillnad från när vi producerar och levererar. Då syns resultatet visserligen direkt. Men utan vila och pauser kommer vi inte att klara av att hålla ett högt tempot särskilt länge. Så långsiktigt blir effektiviteten och produktiviteten lidande om vi inte tar hand om vår återhämtning.

Planera in återhämtningen
Återhämtningen kan inte vara beroende av att vissa uppgifter ska bli klara. Då kan man hamna i fällan att man tillbringar hela arbetsdagen med att bli klar fast det kanske trillar in nya uppgifter hela tiden. Då försvinner tiden för återhämtning.

Sätt ett schema för pauser och vila
David säger att vi behöver ett schema för återhämtningen precis som vi behöver ett schema för arbetsuppgifterna. När tar jag paus under en arbetsdag? Kanske fem minuter varje timme och en lunchpromenad mitt på dagen. Sätt rutiner för sånt som bidrar till återhämtning, som att äta lunch utan mobiler och utan jobbsnack. Det handlar helt enkelt om att fylla på med återhämtning innan det blir krisläge eller energinivåerna har blivit alldeles för låga för länge.

Nu har vi pratat om det man kan göra själv som individ för att stötta sig själv eller sina kollegor. Om problemen som orsakar stressen är yttre faktorer i organisationen - som bristande strukturer eller dåligt ledarskap - så räcker det inte alltid. Men det är trots allt en hel del vi kan göra själva. Det David skriver i sin bok är att man inte behöver vara psykolog för att göra en psykologisk förändring.

Ledare behöver gå före
För att skapa ett tryggt klimat där alla vågar säga nej och stopp när det blir för mycket och där det är självklart att be om hjälp behöver ledare och chefer gå först och själva visa vilka beteenden som förväntas. Att det är bra att be om hjälp och att det är uppskattat att sätta gränser och värna om sin återhämtning och ledighet.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många artiklar om stress. Den här veckan har vi valt en som heter Utmattning - effekten av ett överbelastat hotsystem.

Jun 3, 2021

Ett avsnitt där vi pratar om mål med triathleten och inspiratören Sofie Lantto. Motivationen att sätta igång och människorna som ramar in alltihop.

Är det verkligen så viktigt med mål? Inte alltid, kanske. Men mål hjälper oss att rikta vår energi rätt.

Ta vara på drivkrafterna
Vi bjöd in Sofie Lantto, triathlet, bloggare och föreläsare, för att tala om hur vi hittar motivationen att sätta mål som tar vara på våra egna drivkrafter. Många gånger finns nyckeln i människorna omkring oss.

Att våga säga vad vi vill - egentligen
Mål handlar inte bara om prestation. Det handlar lika mycket om att våga uttala vad man vill utan att veta säkert om man kommer att få det. För att vägen är mödan värd. Och för att det vore så synd om rädslan fick oss att fastna i vardagsdetaljerna. Som att dammsuga hela tiden. Eller att allt för ofta kliva ett steg bak för att någon annan ska kunna ta plats.

Prova nytt med rätt perspektiv
Det är ofta motiverande att lyckas sänka trösklar och se vad som händer när vi provar något nytt. Och är vi tacksamma för det vi har så hamnar de där målen i rätt perspektiv.

Relationer kommer först
För allting är inte en jakt på nästa prestation. Det vi drivs av och som betyder mest för de flesta är istället relationer till människor runt om oss – och relationen till oss själva.

Vår samarbetspartner Twitch Health märker att allt fler organisationer inser vikten av att stötta HELA hälsan för sina medarbetare. När distansarbetet ökar är det den sociala dimensionen som många saknar i sin arbetsvardag. Det här hjälper Twitch Health många av sina kunder med. Nyligen höll de ett webbinarium tillsammans med företaget TeamTailor på temat Öka medarbetarnas mentala, fysiska och sociala hälsa. Här är en länk till webbinariet för dig som missade det. Lyssna på Twitch Healths vd Fredrik Karlsson, en återkommande gäst här i podden, när han berättar om hur du kan jobba just med hela hälsan med dina medarbetare.

Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har många tips om motivation, förstås, och hur man kan jobba med målsättningar. Den här veckan länkar vi till en kort film - bara en minut faktiskt - om hur du kan jobba in dina mål i din utvecklingsprocess. Då slipper du tomheten i att bocka av mål som kanske inte ger dig så mycket personligen.

1